U jednoj od prijašnjih epizoda, Alisin suprug i otac troje djece, 45-godišnji Marko, završio je u komi. Ona je dala otkaz kako bi ga njegovala, a obitelji sada prijeti deložacija. Status njegovatelja ne može dobiti, ali može u bolnicu iako je tri puta skuplja.

U jednoj od prijašnjih epizoda, Alisin suprug i otac troje djece, 45-godišnji Marko, završio je u komi. Ona je dala otkaz kako bi ga njegovala, a obitelji sada prijeti deložacija. Status njegovatelja ne može dobiti, ali može u bolnicu iako je tri puta skuplja.
Sličnu priču ima i Ivanka koja također želi dobiti status njegovatelja. Njezin suprug Ivica prije godinu dana doživio je teški moždani udar. Uz brigu za supruga i troje djece, Ivanka radi i na pola radnog vremena. Alisa i Ivanka krpaju svoje skromne proračune, preživljavajući iz mjeseca u mjesec. Zašto država pacijente i njihove obitelji pretvara u socijalne slučajeve, dok novac postoji, no očito u krivoj blagajni? Ekipa Provjerenog po odgovore se uputila u Ministarstvo zdravlja.

Tvrtka iz Zagreba samo je paravan za organiziranu pljačku. Desetak poljoprivrednika sklopilo je s tom tvrtkom kupoprodajne ugovore od nekoliko milijuna kuna, a poljoprivrednici svoj novac nikada nisu vidjeli. Iza svega stoji ime samo jedne osobe, koja se nakon sklopljenih ugovora prevarenima nije više javljala na telefon. U tijeku je policijska istraga, a po odgovore se ekipa Provjerenog uputila i u Državno odvjetništvo u Osijeku.

Posljednjih 15 godina Samid živi sam. Iz njegove kuće, u kojoj je vrijeme do prije nekoliko mjeseci nepomično stajalo, odavno je iščeznuo dječji smijeh. Tek slike na zidovima govore o davnoj, lijepoj prošlosti. Prije nekoliko godina Samid je pao sa štale i jedva izvukao živu glavu, a iz nesreće je nastao i nadimak po kojem ga svi znaju – Grbavi. Tražeći staro željezo da bi skupio novac za kruh upoznao je 17-godišnjaka s posebnim potrebama. Dječaka je obiteljska situacija istjerala na milost i nemilost vanjskog svijeta, a Samid je učinio nesebično djelo pružeći dječaku novi dom. Smijeh koji su za sobom odnijela njegova djeca, vratio je ovaj dječak.

Mia i Eva sestre su koje su odrastale u radosti i smijehu, ali i pokojoj tipičnoj sestrinskoj svađi, tučnjavi i natjecanju. Mlađa sestra Eva 11 godina bilježila je kamerom njihov odnos. Otvoreno i bez skrivanja pokazivala je Mijnu veselost i otvorenost, ali i život s Downovim sindromom. Dokumentarni film prikazan je povodom Svjetskog dana sindroma Down kako bi se pomoglo u osvještavanju potrebe za prihvaćanjem drugačijih. Na premijeri filma padali su zagrljaji sa svih strana, jer nitko nije mogao ostati ravnodušan na Mijn humor i pogled na svijet - onaj jednostavan i bez komplikacija kojima smo svi smo skloni.


 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju