Tko su oni, radikalni ekstremisti spremni i na terorističke napade ili, kako oni tvrde, samo vjernici koji dosljedno prate Poslanikova učenja? Po te je odgovore reporter Provjerenog otišao je u Gornju Maoču, selo 30 km od hrvatske granice.

Tko su oni, radikalni ekstremisti spremni i na terorističke napade ili, kako oni tvrde, samo vjernici koji dosljedno prate Poslanikova učenja?  Po te je odgovore reporter Provjerenog otišao je u Gornju Maoču, selo 30 km od hrvatske granice. Mjesto gdje novinari rijetko ulaze. Na samom ulazu u selo danonoćno patrolira policija i legitimira stanovnike sela, a nakon što jednom uđete u selo, signal mobitela nestaje.
Odsječeni od ostatka svijeta tamo živi 20ak obitelji. Ekipa Provjerenog razgovarala je s diplomiranim pravnikom i kriminalistom koji je prije 6 godina napustio je „vanjski“ svijet i doselio u Gornju Maoču. Ali i s čovjekom čiji se sinovi u Siriji bore na strani ISIL-a.

Revolucionarnom pokretu u Danskoj „Prestanimo bacati hranu“ cilj je promijeniti svijet i navike potrošača! Skupljaju odbačenu hranu iz kontejnera velikih trgovačkih centara i – jedu je! Pokret započeo prije 6 godina danas broji 24 000 volontera, a podupire ih i sam ministar poljoprivrede.

Ima 7 godina i prije tri dana i prvi je put sjeo u školske klupe. Ali dok se njegovi vršnjaci nakon škole bezbrižno igraju, Lucijana brinu brige odraslog čovjeka. Kako doći do pitke vode za svoju majku, dva brata i sestru, gdje skupiti drva za ogrjev? I njegove se želje razlikuju od želja prosječnih prvašića. Kada odraste želi postati, ne astronaut ili policajac, već zidar kako bi svojoj obitelji mogao sagraditi kuću. Kuća u kojoj sada žive naime nema ni sanitarni čvor ni prozore.

Cvokoću, cvile, rade grimase, psuju. Ali, ne svojom voljom. To su naime simptomi oboljelih od Tourettovog sindroma! Otvoreno pred kamerama Provjerenog progovorili su Matjaž i Rok, Slovenci koji su cijeli život zbog svoje bolesti izloženi podsmijehu, izrugivanju, maltretiranju!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju