Gledatelji Nove TV uživo će moći pratiti izricanje presude u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, a u programu uživo najnovije informacije donosit će nam Marija Miholjek i Mislav Bago iz Zagreba, Ivana Petrović iz Haaga i Andrija Jarak iz Beograda.

Nova stranica hrvatske povijesti bit će ispisana u utorak ujutro. Tada će Međunarodni sud pravde u Haagu presuditi u tužbi za genocid koju je Hrvatska uložila protiv Srbije. Izricanje presude, prve komentare i reakcije gledatelji Nove TV moći će pratiti uživo u utorak od 10:00, u specijalnoj emisiji Presuda za genocid. U studiju informativnog programa Nove TV očekuje nas Marija Miholjek, a uživo iz Haaga izvještavat će urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović. Mislav Bago izvještavat će s Markovog trga, a Andrija Jarak uključivat će se u program uživo iz Beograda. Presuda je konačna i obvezujuća, te nema prava žalbe na nju.

Ivana Petrović za Dnevnik Nove TV komentirala je njezinu veliku važnost. „Prije svega, rasvijetlit će neke činjenice kojima se dosad politički nerijetko manipuliralo, a jednako tako, vrlo je bitna jedna stvar - Hrvatska je na dobitku s ovom presudom, kakva god ona bila, po osnovi same tužbe. Jer u trenutku kad se 2008. godine Međunarodni sud proglasio nadležnim za sudovanje Hrvatske protiv Srbije za genocid, u tom trenutku je pao stvarno i pravno mit o građanskom ratu. To je sud koji je zadužen samo za sporove među državama i da je on procijenio da je 1991. godine u Hrvatskoj bio građanski rat, on se ne bi proglasio nadležnim za to sudovanje. Druga stvar, s kojom se također u svrhu političke relativizacije cijele ove priče ovih godina govorilo je status tužbi. To jesu dva odvojena pravna akta, ali stvarna tužba je samo jedna - tužba Hrvatske protiv Srbije za koju se sud proglasio nadležnim, a srbijanska protutužba je jedan normalan legitiman pravni mehanizam na koji svaka zemlja koja je tužena pred Međunarodnim sudom, nakon što on proglasi nadležnost, ima potpuno pravo“.

Sve o presudi pratite na Dnevnik.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju