Ako vam se ovaj vikend gleda nešto dobro, s kultnim ostvarenjima kinematografije ne možete promašiti!

Paklena naranča - U socijalnoj državi budućnosti, Alex (Malcom McDowell), zao mladi huligan, spava čitav dan i provodi noći lutajući gradom sa svojim drugovima, napadajući nevine ljude na ulicama i u njihovim domovima. Nakon što ga policija napokon zarobi, Alex prolazi kroz rehabilitaciju u formi terapije odbojnosti, jednako brutalne i strašne kao bilo koji njegov prijestup. Ovo remek djelo jednog od najboljih redatelja svih vremena, Stanleya Kubricka, snimljen je prema istoimenom romanu Anthonyja Burgessa. Film je u početku čak doživio zabrane u nekim zemljama jer ga se smatralo prenasilnim, ali kasnije je postao jedno od kultnih ostvarenje svjetske filmske industrije.

Ulice zla - U prvom su planu Charlie Cappa (Harvey Keitel) i John 'Johnny Boy' Civello (Robert De Niro), mladići odgojeni u gangsterskom okruženju koje kroz život vode različiti ideali no obojica donekle funkcioniraju unutar istih društvenih normi koje im je kriminalni milje nametnuo. Charlie je zadrti 27godišnji katolik patološki opterećen osjećajem krivnje. To ga ne sprječava u sudjelovanju u obiteljskom poslu u kojem ne vidi ništa loše. Radi za ujaka reketara utjerujući dugove no to mu ne donosi značajnije prihode. Njegov prijatelj Johnny Boy je s druge strane pravi produkt ulice kojem je nasilje u krvi te, za razliku od Charlija, ne zatomljuje osjećaje u sebi.

Doktor Živago - Priču filma nam prepričava Yevgraf Zhivago (Guinness), koji 1936. naiđe na mladu radnicu, za koju posumnja da bi mogla biti kćer njegova brata, Yurija (Sharif), i žene koju je volio, Lare (Christie). Yuri Zhivago je krajem 19. stoljeća ostao siroče i odgojila ga je bogata moskovska obitelj. Diplomirao je medicinu, ali zbog velikog pjesničkog talenta, afirmirao se i kao pjesnik. Oženio se za lijepu kćer svog posvojitelja, Tonyu (Chaplin), ali u to vrijeme, u blizini živi sedamnaestogodišnja Lara s majkom udovicom. Lara radi kao medicinska sestra, a Jurij kao doktor i oni se zaljubljuju, bez obzira na to što je on oženjen Tonyom, a ona udana za fanatičnog ljevičara Pashu (Courtenay). Oni se razdvajaju i ponovo spajaju, a njihova ljubav nimalo ne jenjava.


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju