Negodovanje malih trgovaca protiv TDR – ove poslovne politike već je dulje vrijeme javna tajna. Ipak, ovoga tjedna trgovci su napokon javno progovorili o svemu što ih muči.

Često se spominje kako su troškovi života u paru niži. Prvenstveno se misli na dvije prihodovne strane u zajednici, a na jedne troškove poput režija i otplate kredita. Smatra se kako i banke lakše daju kredite kada su dužnik i sudužnik supružnici. Pokušali smo istražiti ove tvrdnje.

Prevrtljiva ćud kreditnog rizika pokazala je svoje pravo lice na primjeru kredita vezanih uz švicarski franak. Njegov streloviti rast potaknut svjetskom gospodarskom krizom zadao je velike glavobolje građanima koji su prije nekoliko godina uzimali tada znatno povoljnije kredite u toj valuti.

Donosimo prognoze daljnjeg kretanja tečaja franka. Čak i kada bismo uspjeli zaposliti sve trenutno nezaposlene ljude, u Hrvatskoj bi i dalje postojao nepovoljan omjer radnika i umirovljenika. Riječ je o trendu koji nije ništa bolji niti u drugim europskim zemljama, a ima ozbiljne posljedice na gospodarstvo, radni vijek te buduće mirovine.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju