Današnji klinci uglavnom ne znaju kako su izgledali dobri stari tulumi uz zvukove gitare. Kako su se mladi zabavljali nekad podsjetili su nas Husein Hasanefendić-Hus i Jurica Pađen!

Nema plesnjaka, a nema ni tuluma uz gitaru, kao ni pjesme u parku. Nastupila je takozvana Gaga generacija. Izlazi se tek iza ponoći, a iz klubova trešti komercijalna glazba često upitne kvalitete. Prvi glazbeni uzori osnivača legendarnog 'Parnog Valjka' Huseina Hasanefendića Husa bili su stariji dečki s kojima je svirao po parkovima. Tadašnji tulumi bili su, prisjeća se Hus, prilično bezazleni, te se na njima često komentirala glazba Pink Floyda ili Deap Purpla. ‘Gitarijada je bila gala. Nedjeljom matineje u 11 sati u Studentskom Centru, to je bilo super. Imali smo sirup od maline ili od naranče. I to smo pili. Nije se skupljalo da se ide po pive ili nekakve žestice’, izjavio je Hus.

Kako je to bilo kada je svirati gitaru značilo biti pravi frajer, zna i dobri duh svih zagrebačkih tuluma 70-ih i 80-ih, najbolji svirač flamenco gitare Tomislav Tenšer Snoopy: ‘Gledali smo lijepe cure, i tako dalje, ali onda si bio faca ako si pogledao dobar film, pročitao dobru knjigu, raspravljalo se i o slikarstvu i književnosti. Morao si biti obrazovan.’ Jurica Pađen se prisjetio da je za tulum bili dovoljno tek uzeti u ruke prašnjavu gitaru: 'Nezahvalno je biti svirač na tulumu jer se desi da ti sviraš i lijepo se uživiš i skužiš da odjednom nema nikoga da su svi pokrali koke i sakrili se negdje po sobama. Jedino što ti preostaje je neki heavy blues.'

Kako bi oživjeli tulume na kojima se svira i pjeva dm je pokrenuo akciju kojom nagrađuje 100 razreda osnovnih škola. Nagrada? Razredna akustična gitara za njihova druženja uz pjesmu. A sve što klinci trebaju je uploadati snimku svog nastupa OVDJE! i ući među sto najboljih!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju