U IN magazinu gledatelji od ovog četvrtka imaju priliku pratiti seriju reportaža pod nazivom "Sveta mista Splita"!

U IN magazinu gledatelji od ovog četvrtka imaju priliku pratiti seriju reportaža pod nazivom 'Sveta mista Splita (sve na P)'.
Pazar, Pjaca, Peškarija, Peristil, Poljud, Palača, Pistura, Prokurative - sve splitsko i sve na P, a ovo 'P-pravilo' otkrio je poznati splitski enigmat i putopisac Robert Pauletić. Jedan od najpopularnijih i najčitanijih hrvatskih putopisaca u IN magazinu od ovog tjedna donosi zanimljivu TV priču o svom gradu, Splitu.

''Ideja o serijalu zapravo pripada urednici IN magazina Ivani Mandić koju je oduševila moja knjiga 'Led', pa mi je predložila da napravimo ciklus TV reportaža s junacima onog dijela 'Leda' koji se odnosi na Split i Splićane.'' – izjavio je autor Robert Pauletić. Pauletić je zatim osnovnu ideju urednice uobličio u serijal o Splitu, u kojem glavnu ulogu igraju 'sveta mista' ovog grada. ''Fascinira san se kad san shvatija da 90 posto ključnih mista u Splitu počinje sa P! – rekao je Pauletić.
Svaki splitski 'landmark' od 'osam veličanstvenih' spomenutih na početku teksta ima svoju zanimljivu priču, iz prošlosti i iz sadašnjosti. Pauletić i suradnici, novinar Gordan Vasilj i splitski snimatelj i redatelj Tino Bilandžić, potrudili su se ispričati i prikazati ono najbolje, najzanimljivije i najzabavnije koliko može stati u kratku televizijsku formu. 'Naravno, u takvom serijalu mora biti spomenuta i Riva, kao i Bačvice i Marjan, ali i tu smo poštovali pravilo slova P, pa će se te epizode zvati "Palme", "Picigin" i "Punta Marjana'' — otkriva Robert kojemu je inače, kaže, najljepše mjesto na cijelom svijetu mul na kupalištu Bene, nedaleko od Punte Marjana.

U svakoj epizodi ekipa Svetih mista Splita ugostit će i slavnog gosta ili više njih. Uz Dražena Zečića, koji je gost u prvoj emisiji o Pazaru koju gledatelji imaju priliku vidjeti već ovog četvrtka, zatim glumca Stefana Kapičića koji je svoje scene iz popularne serije snimao na Pjaci, sudjelovanje u serijalu potvrdila je i pjevačka zvijezda Jelena Rozga. Jelena će tako na Peškariji prodavati ribu, a društvo će joj praviti neka od junakinja popularnog 'Larina izbora'.

Pauletić otkriva da 'Sveta mista Splita' neće imati samo zabavnu, nego i edukativnu komponentu. 'Malo Splićana zna da na Pjaci postoji knjižara "Morpurgo" koja je najstarija u cijeloj Europi po kontinuiranom radu na istome mjestu. Također, ne bi se okladija da je i svakome desetome Splićaninu poznato kako je Grgur Ninski nekad bio na Peristilu, te da su ga tek poslije premjestili kod Zlatnih vrata. Naš snimatelj i redatelj Tino Bilandžić naša' je lipe, stare snimke svih kultnih splitskih lokacija, pa će serijal bit fina kombinacija moderne zabave i zezanja, te sjetnog spomenara sa snimkama svetih mista našega grada, koji nam je svima u srcu.' - objasnio je autor reportaža koje se prikazuju četvrtkom u IN magazinu.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju