Dvostruka dobitnica Velebitske degenije Danka Derifaj osvojila je i HND-ovu nagradu Marija Jurić Zagorka. Reporterki magazina 'Provjereno' Nove TV ovo je druga nagrada u samo mjesec dana.

Ovaj puta osvojila ju je za reportažu o dugoreškoj tvornici koja svakodnevno obrađuje 30 tona opasnog otpada.

Ovu vrijednu nagradu žiri je obrazložio riječima:
''Danka je uspjela pokrenuti građansku inicijativu koja je rezultirala brojim akcijama - studenti su snimali aktivističke filmove, ekološka udruga je slala dopise državnim organima vlasti, a građani su skupljali peticiju. Skupljeno je čak 4850 potpisa građana Duge Rese koji su zahtijevali pravo na čist zrak, odnosno zatvaranje tvornice koja spaljuje otpadna ulja, te smradom i velikom koncentracijom otrovnog sumporovodika ugrožava njihovo zdravlje. Danka nije odustajala. Mjesecima je radila na toj priči, te ukazivala na nelogičnost i apsurd sustava. Lokalnim čelnicima nije davala predaha, dolazila je i na svečanu sjednicu gradskog poglavarstva kako bi im ukazala na to da uručenje plakete za doprinos gospodarstvu tvrtki T7 Visa dok nekoliko stotina nezadovoljnih građana prosvjeduje zahtijevajući zatvaranje tvornice znači nepoštivanje birača. Nije to bio jedini apsurd. Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša izdala je zabranu rada i podigla prijavu protiv vlasnika tvornice, dok je druga služba istog ministarstva izdala tvornici dozvolu za suspaljivanje opasnog otpada.

Danka je neumorno prikupljala informacije s terena: od zaposlenika sporne tvornice, svih nadležnih tijela koja su često davala kontradiktorne informacije jer su se propusti upravo događali na njihovim razinama. O situaciji u Dugoj Resi, osim u „Provjerenom“, izvještavala je i u drugim informativnim emisijama Nove TV. Tako se nametnula svojim osebujnim stilom izvještavanja i aktivizmom, no najbolje upamćena ostaju njezina ustrajnost u potrazi za relevantnim informacijama i uvjerenje da nitko nije nedodirljiv, što je rezultiralo vrhunskim profesionalnim uratkom. Kako je i sama kazala: „Kad krenete na teren, nikada ne znate u kojem smjeru će se priča odvijati. Pozitivne i negativne situacije dio su realnosti koja se događa i koja oblikuje prilog.''

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju