Reporterka Provjerenog Danka Derifaj dobitnica je ovogodišnje nagrade Velebitska degenija za najbolji rad u televizijskom mediju.

Povjerenstvo HND-ove nagrade za izvještavanje o zaštiti okoliša u području TV novinarstva jednoglasno je odlučilo dodijeliti nagradu novinarki Nove TV za njezine tri reportaže - Zagađenost Sutle, Divlja odlagališta i Smeće iz Albanije, emitirane u magazinu Provjereno tijekom 2010. godine.

Svoju odluku Povjerenstvo je objasnilo riječima: ''Novinarka Danka Derifaj kroz svoje reportaže pokazuje razumijevanje za vezu između zagađenog okoliša i prijetnje koju onečišćena voda, riba i tlo predstavljaju za ljude.U odličnoj reportaži o zagađenosti Sutle autorica istražuje zagađenost rijeke teškim metalima. Ukazuje na posvemašnju ignoranciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kao naručitelja studije o kvaliteti riječne vode, koji je provedenu studiju Instituta Ruđer Bošković, koja pokazuje šokantne nalaze o kvaliteti vode, mjesecima držalo u ladici. Za reportažu o albanskom smeću koje je zatrpalo hrvatsku obalu ove zime Derifaj je otputovala u Tiranu i kontaktirala tamošnje ministarstvo zaštite okoliša, gdje je doznala da nema nikakve garancije da se sličan slučaj neće ponoviti. Naime, ta zemlja, pretrpana smećem, nema ustrojen praktički nikakav sustav zbrinjavanja komunalnog otpada. Povodom prošlogodišnjeg Dana planete Zemlje reporterka je u suradnji s poznatim fotografom i borcem protiv auto olupina Romeom Ibriševićem iz zraka naciji u lice pokazala kako mi sami postupamo sa svojim smećem, koje zatrpava krške jame i krasi rijeke i njive jer proizlazi da zbrinjavanje auto olupina nije u ničijoj nadležnosti. Rješavanje problema otpada bačenog u prirodu u ingerenciji je lokalne samouprave, a komunalni redari za deponij u Parku prirode Sjeverni Velebit pitaju: "Kome to smeta?". Iz reportaža se vidi da je snimanju priloga prethodila ozbiljna višemjesečna priprema, koja je uključivala terenski rad i dobru upućenost u srž problema, što ukazuje na ozbiljan novinarski i autorski angažman. Radovi gospođe Derifaj najbolja su manira istraživačkog novinarstva - aktualni, zanimljivi i vrhunski obrađeni iz svih aspekata.''

Za najbolji novinarski rad u tisku ravnopravno su nagrađeni Kruno Kartus i Ivo Lučić.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju