Kako je uistinu izgledao trojanski rat, što je istina a što mit, saznajte u sljedećem članku. Također, pročitajte i ponešto zanimljivosti vezanih za snimanje filma!

Slijepi grčki pjesnik Homer, najzaslužniji je što smo danas upoznati s pričom o trojanskom ratu. Naime, u svom je spjevu „Ilijada“ opisao 48 dana u posljednjoj, desetoj godini rata, dok je u „Odiseji“ opisao razdoblje poslije rata. Neki su ratovi počeli radi časti, neki radi netrpeljivosti, a neki i zbog ljepšeg spola. Upravo je ovaj rat počeo zbog zadnje navedenog razloga. Naime, u to vrijeme živjela je po legendi najljepša žena svijeta, Helena, supruga spartanskog kralja Menelaja. Zaljubivši se u nju, oteo ju je Paris, sin trojanskog kralja Prijama. To je bio povod rata te su Grci napali Troju i bezupješno je opsjedali deset godina, sve dok se načinu ulaska u grad nije sjetio lukavi Odisej. Predložio je izradu velikog drvenog konja u kojem su se sakrlili najbolji grčki ratnici, te su povukli vojsku koja je opsjedala grad. Trojanci su unatoč upozorenjima proročice Kasandre i svećenika Laokonta konja uveli u grad. Kad je pala noć, grčki ratnici izlaze iz konja, otvaraju gradska vrata drugim Grcima i lakoćom zauzimaju grad.

Zanimljivosti o filmu:

Film je najprije trebao biti sniman u Maroku, ali je zbog Iračkog rata snimanje prebačeno u Ameriku

Brad Pitt je izjavio da je snimanje filma za njega bilo posebno naporno, s obzirom da se morao odreći cigareta

Lik Helene, koju tumači Diane Kruger, redatelj Petersen prvo uopće nije želio u filmu

Prvi izbor za redatelja bio je Terry Gilliam, no on je ponudu odbio

Trojanski konj napravljen za potrebe filma, kasnije je darovan kao poklon Turskoj te je danas izložen na mjestu nekadašnje Troje

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju