Dok čekate "Jerry Maguire", naučite sve što trebate o zvijezdi tog filma, Tomu Cruiseu!

Američki filmski glumac Tom Cruise rođen je 1962. godine u gradu Syracuseu. Porijeklom je Velšanin, a također ima i njemačke, engleske i i irske korijene. Odrastao je po vlastitom priznanju, u obitelji strogog oca s kojim se nikako nije slagao. Dio Tomovog djetinjstva obitelj je živjela u Kanadi, a tamo se Cruise počeo aktivno baviti igranjem hokeja, ali nakon što ga je jedna ozljeda odmakla od terena, zainteresirala ga je gluma. Počeo je glumiti u predstavama, no nakon razvoda njegovih roditelja, Tom je ostao živjeti s majkom i vratio se u Ameriku.

Prve filmske uloge za njega su došle 1981. godine, a nastupio je kao sporedni glumac u filmovima „Endless Love“ i „Taps“. Već dvije godine poslije dobio je i svoju prvu glavnu ulogu, u filmu „Losin' it“. Iste godine snima i „Risky Business“ koji ga prsolavlja, a ulogu holivudske zvijezde osigurava „Top Gunom“, kojeg snima 1986. godine. Status superstara opravdava i sljedećim naslovima koje snima do kraja osamdesetih, a to su „Boja novca“, „Kišni čovjek“ i „Rođen 4. srpnja“. Posljednji mu je donio Zlatni globus i oskarovsku nominaciju za najboljeg glumca.

I devedesete su bile plodne godine za Cruisea. Započeo ih je hit filmom „Intervju s vampirom“, a nastavio je sa „Nemogućom misijom“ koja je poslije doživila još tri nastavka, te filmom „Jerry Maguire“ kojeg večeras imate prilike gledati na našem programu. Od filmova iz tog razdoblja, valja još spomenuti uloge u „Magnoliji“ i „Širom zatvorenim očima“, zadnjem filmu legendarnog Stanleya Kubricka.

Dolaskom novog tisućljeća, za Cruisea se na filmskom planu nije ništa promijenilo. Odigrao je glavne uloge u tri nastavka „Nemoguće misije“, „Nebu boje vanilije“, „Specijalnom izvještaju“ i još nekolicini manje ili više uspješnih naslova.

Što se privatnog života tiče, Cruise je od 2006. godine u braku s glumicom Katie Holmes s kojom ima kćer Suri. Prije Kate bio je u još dva braka, s glumicama Rebeccom de Mornay i Nicole Kidman. Također, često se poteže pitanje i njegove vjere, s obzirom da je pripadnik kontroverzne scijentološke crkve.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju