Večeras na našem programu pogledajte film „Greystoke: Legenda o Tarzanu“, a kao uvod, naučite nešto više o samom liku Tarzana!

Mnogi su izmišljeni likovi nakon književne slave doživjeli i onu filmsku. James Bond kojeg je stvorio Ian Fleming, te Sherlock Holmes Arthura Conana Doylea samo su neki od njih. Ipak, jedan lik je filmske ekranizacije doživio nedugo nakon što ga je stvorio njegov autor, Edgar Rice Burroughs . Riječ je naravno o Tarzanu, čiju ćemo vam priču početi dočarati u sljedećim redovima.

Burroughs je Tarzana stvorio 1912. godine, kada je bio nezaposlen i očajan. Priču o njemu je stvarao pišući na praznim stranicama starih pisama i bilješki papira, jer nije imao dovoljno novaca niti za kupnju papira. Ipak, priču je uspio odmah prodati časopisu „All – Story Magazine“ za 700 dolara te je tako nastala legenda o kralju džungle, Tarzanu. Uskoro je uslijedio pravi „boom“ koji se manifestirao u izdavanju bezbrojnih stripova, knjiga i filmova. Ono što je zanimljivo je da Burroughs nikad nije bio u Africi, već je bilješke za svoje djelo pronašao u knjigama Rudyarda Kiplinga (autor „Knjige o džungli“) te istraživača Henryja Mortona Stanleya.

Tarzan je lik plave, plemićke krvi, koji živi u Africi s roditeljima. Ipak, kao bebi mu umire majka, a otac biva ubijen. Malog Tarzana prihvaća skupina gorila, koja ga nastavlja odgajati u džungli. S njima odrasta te doslovno postaje čovjek – majmun. U kasnijim knjigama dodan je i lik njegove velike ljubavi Jane, s kojom se sreće i zaljubljuje na afričkom kontinentu. Kasnije se vraća u Englesku i s njom dobiva sina, ali ih ipak civilizacija i gradski život „guše“ te se odlučuju vratiti u Afriku.

Prvi film o Tarzanu snimljen je 1918., a ako je vjerovati statistikama, zaključno sa 2008., snimljeno ih je ukupno 89! Ipak, daleko najpopularniji filmovi o kralju džungle snimljeni su između '32 i '48 kada je Tarzana utjelovio američki plivač i višestruki olimpijski pobjednik u plivanju Johnny Weissmuller. Mi vam ovaj put nećemo prikazati Tarzana s Weissmullerom, ali hoćemo "Greystoke: Legenda o Tarzanu"“, koji je jedan od najcjenjenijih filmova o kralju džungle.

>>> Greystoke: Legenda o Tarzanu
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju