Do sad ste na našem programu upoznali mnoge superjunake, „Hulka“, „Ghost Ridera“ i „Tarzana“. Vrijeme je da upoznate možda i najpopularnijeg, „Spidermana“!

Napravio ga je čovjek koji je za svijet stripa isto što i Jordan za košarku – najbolji svih vremena. „Fantastična četvorka“, „Hulk“, „Iron Man“, „X - Men“ samo su neki od heroja iz njegova para. Naravno riječ je o Stanu Leeju, a u sljedećim redovima pročitajte više o još jednom njegovom legendarnom junaku, Spidermanu!

Spider – Man se prvi put u stripu pojavio gotovo prije 50 godina, točnije 1962. Nadjenuto mu je ime Peter Parker, a odrastao je kao siroče sa svojom tetom May i tetkom Benom. Moći je zadobio ugrizom radioaktivnog pauka, te je na taj način dobio čarobne moći i nadljudske sposobnosti. Na početku ih koristi za svoj užitak, no kada shvaća da je pustio pljačkaša da pobjegne koji je zatim ubio Bena, dolazi do zaključka da velike moći rađaju i veliku odgovornost. U tom momentu biva rođen čovjek – pauk, borac protiv zločina i nepravdi. Ipak, zadržava i svoj drugi identitet, onaj Petera Parkera, te radi kao fotograf u njujorškom Daily Bugleu.

U gotovo 50 godina koliko izlazi, stripom je prodefilirao ogroman broj likova. Neki od najpoznatijih neprijatelja koje je stekao vremenom su Green Goblin, Dr. Octopus, Mysterio, Lizard, Venom… Stekao je i nekoliko prijatelja, od kojih u prvom redu valja spomenuti njegovu veliku ljubav Mary Jane Watson, ali i nezamjenjivu tetu May.

Naravno da je logičan slijed bio filmsko platno. Nakon nekoliko crtanih filmova, pod redateljskom palicom Sama Raimija, ovaj junak je završio i na filmskom platnu. Tamo ga je utjelovio Tobey Maguire, koji je naslovnu ulogu odigrao i u dva nastavka. Prvi dio serijala moći ćete vidjeti večeras na programu Nove TV.

U svakom slučaju, sve ovo je samo mali uvod koji će onima koji su možda slabije upućeni u Spider – Mana, približiti njegov lik i djelo.

>> Spider - Man, večeras u 20.00!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju