Večeras pogledajte film „Zmije u avionu" u kojem glumi Samuel L. Jackson. Do početka filma naučite nešto više o njemu a provjerite i koje njegove hitove možete pronaći na OYO.hr!

Samuel L. Jackson, američki filmski glumac i producent, rođen je 1948. u Washingtonu. Djetinjstvo mu nije bilo baš veselo, jer je odrastao samo s majkom, dok je oca vidio svega dvaput u životu. Kao i mnogi drugi njegovi kolege, za glumački poziv se zainteresirao u srednjoj školi. Njegovi glumački počeci započeli su 70 – ih godina, nastupima u kazalištima. U isto vrijeme debitirao je i na filmu, ostvarivši ulogu u „Together for Days“. Ubrzo nakon toga sreću odlazi potražiti u New Yorku, te je i nalazi nastupajući u kazališnim predstavama na Broadwayu. Kao i mnogim drugima, slava mu je donijela i probleme s drogom i alkoholom te se nekoliko godina borio s ovisnošću. Svih tih godina nije uspio ostvariti nikakve bitne filmske uloge, već samo manje role.

Zmije u avionu

No, kako u životu nekad treba samo strpljivo čekati najbolje pokazuje njegov slučaj. 1991. godine dobiva značajniju ulogu u filmu Spike Leeja „Jungle Fever“ u kojem glumi ovisnika o kokainu. S obzirom da je nekad i sam bio ovisnik, ulogu je odigrao maestralno, te je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca na filmskom festivalu u Cannesu. Taj uspjeh ga je pogurao, zahvaljujući njemu dobio je priliku glumiti nekoliko naslovnih uloga i snimiti najuspješniji film svoje karijere, „Pakleni šund“. Mnogi kritičari smatraju kako je u njemu Jackson pružio svoj maksimum, a o tome govori i činjenica da je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Iako je nagrada otišla Martinu Landauu, Jackson zasigurno nije bio tužan s obzirom da mu je ovaj film donio svjetsku slavu.

Nakon „Šunda“ nastavio je nizati uspjehe snimivši hitove „A Time To KIll“ i „Die Hard 3“. Za prvi film zaradio je nominaciju za još jednu prestižnu filmsku nagradu, Zlatni globus. Iz tog vremena, krajem devedesetih snimio je još nekoliko solidnih filmova kao što su „Pregovarač“i „Jackie Brown“. Početkom novo milenija, došlo je i more novih filmskih ponuda. „Shaft“, „XXX“, „S.W.A.T“, „Unbreakable“ neki su od najuspješnijih naslova.

Ono što ćemo vam još preporučiti, svakako su i filmovi ovog velikana na našem multimedijalnom servisu, OYO.hr. Tamo možete uživati u nekoliko njegovih filmova. Za početak ćemo vam preporučiti sjajnu ratnu priču "Zemlja junaka", koja je uistinu potresno svjedočanstvo o ratu u Iraku. Nadalje, svoj talent Jackson je pokazao u briljantnom "Čistaču"gdje nastupa u ulozi bivšeg policajca opsjednutog čistoćom, zbog čega osniva vlastiti posao – čišćenje mjesta zločina poslije uviđaja policije. Taođer, zasigurno vas neće razočarati ni kao novinar u filmskom hitu "Domovina terora".

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju