Večeras na našem programu možete uživati u filmu "Showtime", gdje glavnu ulogu igra Robert De Niro. Saznajte sve o njemu i pogledajte koje njegove filmove vam preporučamo na OYO.hr!

Robert De Niro jedan je od najvećih američkih glumaca, a također poznata je njegova duga suradnja s redateljem Martinom Scorseseom. Najznačajnije uloge ostvario je u filmovima Kum II, Taksist, Razjareni bik, Dobri momci i Casino. Za ulogu Vita Corleonea u Kumu II dobio je Oscara 1974.godine, a za ulogu u Razjarenom biku iz 1980.godine osvojio je svoj drugi zlatni kipić, ali i Zlatni globus kao najbolji glumac u drami.

>>> SHOWTIME, subota 20.05

Odrastao je u obitelji umjetnika, (majka mu je bila slikarica, a otac slikar, kipar i pjesnik) tako da ni sam nije „pao daleko od stabla“. Artističko okruženje u kojem je rastao dalo mu je mnogo slobode, iako su ga u susjedstvu njegove Male Italije zbog cendravosti i svijetle puti prozvali 'Bobby Milk'. Prvi je honorar zaradio ulogom u Čehovljevom 'Medvjedu' sa šesnaest godina, da bi slijedećih desetak godina proveo na kazališnim daskama, u raznim off-broadwayskim produkcijama.

De Nirov zaštitni znak, koji je došao s metodičnom glumom, uključuje bilo kakvu ekstremnu taktiku koja je potrebna kako bi izvukao najbolju izvedbu od onih s kojima glumi. Tijekom snimanja Kralja komedije, De Niro je Jerryja Lewisa počastio s nekoliko antisemitskih epiteta. Lewis je poslije rekao kako ga je mislio zadaviti.

De Niro i Marlon Brando su jedini glumci koji su osvojili Oscara za tumačenje istog lika: Brando je osvojio Oscara za portret starijeg Don Vita Corleonea u filmu Kum (iako je odbio nagradu), dok je De Niro kasnije osvojio istu nagradu za ulogu mlađeg Vita Corleonea u Kumu II. Od zanimljivosti koje još valja izdvojiti, spomenimo da De Niro vodi na morbidnoj filmskoj listi najvećeg broja umiranja na velikom platnu – naime, legendarni je glumac na filmu umro čak 15 puta, uključujući i smrti u hitovima kao što su 'Vrućina' i 'Jackie Brown'.

Iako je porijeklom Talijan , titulu počasnog talijanskog državljanina nije dobio lako. Nakon što se o tome razmatralo na Venecijanskom filmskom festivalu 2004., pobunila se organizacija Sinovi Italije koja je išla čak toliko daleko da su premijeru Berlusconiju poslali pismo tvrdeći da je De Niro narušio imidž Talijana i američkih Talijana svojim ulogama kriminalaca. Ministar kulture Giuliano Urbani odbacio je prigovore, a svečanost je odgođena za listopad u Rimu. De Niro je na to reagirao riječima kako ne želi nikoga uvrijediti te da voli Italiju. Talijansko mu je državljanstvo na kraju dodijeljeno na Venecijanskom filmskom festivalu 2006.

Što se tiče njegovog života van filmskog svijeta, recimo da je krajem devedesetih godina bio umiješan u jedan skandal, vezan uz prostituciju. U veljači 1998., tijekom snimanja filma u Francuskoj, francuska policija ga je ispitivala devet sati zbog navodne prostitucije. De Niro je zanijekao povezanost s krugom prostitucije rekavši kako nikad nije platio za seks, "a sve i da jesam, to ne bi bio zločin". Sudac za prekršaje priveo ga je na ispitivanje nakon što je njegovo ime spomenula jedna od prostitutki. U intervjuu za francuski list Le Monde, rekao je, "Nikad se neću vratiti u Francusku. Savjetovat ću prijateljima da ne idu u Francusku". Izvori bliski francuskom pravosuđu rekli su da je glumac pozvan kao svjedok, a ne kao osumnjičenik.

I za kraj, spomenimo još da na našoj stranici OYO.hr možete pronaći neke filmove ovog kultnog glumca. Prvo što vam preporučamo je svakako izvanredna priča o životu mafije "Dobri momci", koju je režirao Scorsese. Ne propustite ni "Pravedno ubojstvo", gdje glumi uz Al Pacina, a na kraju se opustite uz izvrsnu komediju "Analiziraj ovo".


 
Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju