Mislili ste da Finci ne znaju raditi filmove? E pa Renny Harlin je živi dokaz suprotnome!

Renny Harlin, pravim imenom Lauri Mauritz Hajorla rođen je u finskom gradu Riihimakiju prije 52 godine. Već kao malog roditelji su ga stalno vodili u kino, tako da je od malena zavolio svijet sedme umjetnosti. Sa kamerom koju je dobio na poklon, snimio je svoj prvi kratki film već kao dvanaestogodišnjak.

Vrlo brzo je dobio priliku se pokazati i na velikoj sceni, te je po zalasku u dvadesete godine, dobio priliku režiranja spotova za naftnu kompaniju Shell. Ipak, ne zanemaruje ni filmsku umjetnost, te 1982. snima kratki dokumentarac koji ubire razne nagrade. Prvi dugometražni film "Born American" snima sredinom osamdesetih, a za njega uspijeva angažirati i američke glumce. Film je uskoro postao hit te je Harlinu otvorio vrata holivudskog svijeta.

Po dolasku na obećano američko tlo, ovaj finski redatelj dobiva priliku okušati se u svijetu horora. Unatoč iznimno malom budžetu "Prison" postiže značajan uspjeh te Harlinu pruža mogućnost i daljnjeg rada na filmovima takve vrste što on objeručke koristi. Studiji ostaju impresionirani s njim, te uskoro ima šansu okušati se i u akcijskim filmovima, što on koristi režiravši "Die Hard 2".

Devedesete su razdoblje kada mu u Hollywoodu nastavljaju cvjetati ruže, s obzirom da tada snima svoja dva, vrlo vjerojatno najveća hita: "Cliffhanger" i "Duboko modro more". Od tih godina naovamo njegova je karijera ipak stagnirala. Točno je da je imao još neke uspješne projekte poput "Zavjeta šutnje" kojeg večeras možete pogledati na našem programu, ali dojma smo kako su ipak devedesete bile godine kada je Harlin bio najplodonosniji.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju