Napraviti horor prava je umjetnost, a od ovog čovjeka rijetko tko to bolje radi.Sami ćete se to uvjeriti večeras kada pogledate 'Duhove s Marsa' na programu Nove TV!

>>> Duhovi s Marsa, srijeda 23.15

Hitchcock je bio majstor napetosti, Forman je od svakog filma mogao napraviti spektakl, dok je Coppola mafijaške filmove uzdigao na najvišu moguću razinu. S druge pak strane, Kubrick je bio majstor perfekcije, koji je kadrove ponavljao i po tridesetak puta, ako je to smatrao potrebnim. Svi su oni dali bitan doprinos sedmoj umjetnosti, ali gledajući horor filmove, iskače ime jednog drugog čovjeka. Čovjeka koji je snimio kultne naslove poput „Noć vještica“ i „Vampiri“. Naravno, ime tog majstora horora je John Carpenter.Carpenter je od malih nogu bio zaljubljen u film, tako da legenda kaže kako je već kao dječak trčao uokolo po susjedstvu noseći malenu kameru s kojom je snimao svoje prve, amaterske uratke. Za vrijeme studiranja na sveučilištu „Južna Kalifornija“ napisao je scenarija za film „The Resurrection of Broncho Billy“ koji je osvojio i Oscara u kategoriji kratkometražnih filmova. To mu je dalo dovoljan poticaj za daljnji rad, te ubrzo režira sjajnu crnu komediju „Dark Star“. Ipak, nove ponude za režiranje nisu dolazile, tako da je Carpenter odlučio pisati scenarije. Prvi veći uspjeh doživio je 1976., snimivši „Napad na policijsku stanicu broj 13“. Iako film nije postigao nekakav ogroman uspjeh na kino blagajnama, kritika je itekako prepoznala Carpenterov talent. Vjerojatno je upravo to jedan od razloga što je dvije godine poslije dobio priliku snimiti film koji ga je najviše proslavio, horor „Noć vještica“. Sam Carpenter je predložio da se radnja događa na tu noć, tako da je to razlog naslovu filma. Film nije imao neki veliki budžet, a glavnu ulogu dobila je dotad nepoznata Jamie Lee Curtis. Ipak, zahvaljujući majstorskoj režiji, načinu na koji je film produciran te intrigantnoj priči, „Noć vještica“ postao je jedan od najprofitabilnijih filmova svih vremena, zaradeći cca 75 milijuna dolara na kino blagajnama diljem svijeta. Početkom osamdesetih nastavlja uhodanim stazama te režira horore „Stvor“ i „Magla“. Ipak, okušava se i u drukčijim žanrovima kao što su akcijske komedije, snimajući „Veliku gužvu u kineskoj četvrti“ sa svojim glumcem favoritom, Kurtom Russellom, s kojim je još surađivao na postapokaliptičnim hitovima „Bijeg iz New Yorka“ i „Bijeg iz Los Angelesa“. Nakon uspjeha u osamdesetima, devedesete mu donose ne baš uspješne filmove. Tako je bilo sve do 1998. i „Vampira“ koji su na kino blagajnama polučili zadivljujuće dobre rezultate. Također, iz tih godina datira i film „Duhovi Marsa“ kojeg večeras možete gledati na programu Nove TV.

U privatnom životu, slijedio je trend većine ljudi vezanih za Hollywood, što će reći da ima bar jedan propali brak iza sebe. To je bio onaj s glumicom Adrienne Barbeau s kojom je u braku proveo pet godina. Ipak, u braku s producenticom Sandy King je pronašao sreću i mir, čemu u prilog govori i činjenica kako su već više od 20 godina nerazdvojni.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju