The Doors, The Rolling Stones i Joy Divison tri su velika imena svijeta rock'n'rolla. Oyo.hr Vam preporuča da se upoznate sa glazbenicima koji su ispisali povijest i uticali na sadašnjost rock glazbe.

The Doors: When You're Strange

Film nagrađivanog scenarista i redatelja Toma DiCilloa otkiva nikad prije viđene snimke čuvenog benda The Doors i daje novi uvid u revolucionarni utjecaj njihove glazbe i njihovog nasljeđa. Kreativno nadahnuće četvorice briljantnih umjetnika - bubnjara Johna Densmora, gitarista Robbyja Kreigera, klavijaturista Rayja Manzareka i pjevača Jima Morrisona – pretvorilo je Doorse u ikone rock glazbe i jedan od najutjecajnijih bendova uopće. When You're Strange je prvi dugometražni dokumentarni film o njima. Uz pomoć snimaka načinjenih od njihova osnutka 1965. do Morrisonove smrti 1971., film prati bend od hodnika filmske škole na UCLA-u, gdje su se Manzarek i Morrison upoznali, do pozornica rasprodanih dvorana. Naslovljen prema proslavljenoj istoimenoj pjesmi Doorsa, film bilježi stvaranje njihovih šest studijskih albuma u samo pet godina, kao i njihove uzbudljive nastupe uživo. Rijetke cinèma vèritè snimke nude intiman pogled na njihovu glazbenu suradnju – i živote iza pozornice.

Vječni sjaj - The Rolling Stones

Oskarovac Martin Scorsese i jedan od najvećih svjetskih rock'n'roll bendova udružili su se kako bi donijeli izuzetan glazbeno-filmski događaj. 'Vječni sjaj' sadrži snimke s turneje 'A Bigger Bang Tour' iz 2006. kao i mnogo arhivskog materijala, intervjua iz sadašnjosti i snimaka iza scene. Zanimljiva je i publiku na koncertu – jedan od gostiju je Bill Clinton, a ako ste malo pažljiviji, u jednom djelu filma uočit ćete i Brucea Willisa (sa žutom kapicom). Također treba spomenuti i da su se za vrijeme nastupa u New Yorku na sceni izredali Jack White, Buddy Guy i Christina Aguilera čiji je nastup posve zbunio nepoderivog Keitha Richardsa. Naime, nije imao pojma tko je ona, mislio je da se radi o obožavateljici koja se pored jakog osiguranja progurala na pozornicu.

Joy Division

Drzak i beskompromisan poput proslavljenog post-punka 70-ih, film Joy Division pruža "fascinantan uvid u kratku ali značajnu zvjezdanu putanju benda koji je pokopan zajedno sa svojim preopterećenim frontmanom, Ianom Curtisom," (Jason Gargano, Cincinnati CityBeat ), da bi kasnije uskrsnuo u obliku jednako uspješnog New Ordera. Kroz intervjue sa svim preživjelim članovima benda, film Joy Division istražuje mančesterske korijene ovog revolucionarnog benda, njihovo partnerstvo s Tonyjem Wilsonom, osnivačem etikete Factory Records, kao i suradnju s legendarnim producentom Martinom Hannettom. "Više nalik rekvijemu nego slavlju u čast benda, (film Joy Division) daje zgusnut, bogat i uzbudljiv pogled na sastav koji je suvremenoj pop glazbi omogućio da postane doista suvremena"

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju