Večeras u 22.05 uživajte u filmu "Vojničina" gdje veliki Clint tumači glavnu ulogu. Uz ovaj odličan film preporučamo Vam i ostale naslove ovog velikana na OYO.hr!

Legendarni američki glumac i redatelj, Clint Eastwood, rođen je u San Franciscu davne 1930. godine, a iako je zadnjih dvadesetak godina najviše filmskih nagrada pobrao kao redatelj, starijoj publici su ipak najviše u pamćenju njegove uloge u vesternima Sergia Leonea te uloga inspektora Harryja Callahana u serijalu „Prljavi Harry“.

>>> VOJNIČINA, večeras u 22.05

Eastwood je rođen u obitelji engleskog, škotskog, nizozemskog i irskog porijekla, a u djetinjstvu se često selio, s obzirom da je njegov otac radio razne poslove duž Zapadne obale. Ipak, obitelj se ubrzo skrasila u jednom kalifornijskom gradiću gdje je Clint završio srednju školu, nakon koje je radio razne poslove, od onoga na benzinskoj crpki, pa sve do vatrogasnog poziva. 1950. je unovačen i u vojsku, ali je ipak spletom okolnosti izbjegao odlazak u Koreju.

Filmsku karijeru je započeo pedesetih godina glumeći u filmovima B produkcije, a 1959. godine mu se ukazala prva prava prilika u seriji „Rawhide“. Priliku je objeručke zgrabio, a lik Rowdyja Yatesa koji je igrao postao je poznat u cijeloj Americi. Upravo ga je taj uspjeh i pogurao naprijed, tako da je sredinom šezdesetih snimio svoje najpoznatije i možda najbolje filmove „Za šaku dolara“, „Za dolar više“ i „Dobar, loš, zao“. Sve te filmove režirao je legendarni Sergio Leone, a nazivaju ih „špageti vesternima“. Sve to vrijeme, ali i desetljeće poslije nastavio je s ulogama opasnih, macho muškaraca. Iz tih godina valja izdvojiti naslove kao što su „U orlovom gnijezdu“ i „Prljavi Harry“.

Režiranjem se počeo baviti sedamdesetih godina, te vjerojatno nije ni slutio kakve će uspjehe time postići. Započeo je sedamdesetih sa filmovima „Odmetnik Josey Wales“ te kultnim „Dozvola za ubojstvo“, kojeg je režirao, odigrao glavnu ulogu ali i odglumio sve kaskaderske scene! S kraja sedamdesetih valja spomenuti i izvrsni „Bijeg iz Alcatraza“ u kojem je maestralno odigrao Franka Morrisa, čovjeka kojemu je navodno bijeg iz ozloglašenog zatvora pošao za rukom.

U devedesetima je nastavio nizati uspjehe, posebno zahvaljujući sjajnom vesternu „Nepomirljivi“, u kojem su uz Eastwooda sjajne role odigrali Morgan Freeman i Gene Hackman. Film je osvojio Oscara za najbolji film te godine, a i Eastwoodu je pripao zlatni kipić za najboljeg režisera. U novom mileniju nastavlja stvarati nezaboravne naslove. „Mistična rijeka“, „Djevojka od milijun dolara“ i „Gran Torino“ samo su neki od naslova koji su vremenom postali kultni. Za drugi navedeni film dobio je i svoj drugi redateljski Oscar, ali mu je ponovo izmakao onaj za najboljeg glumca. Ipak, pogledavši cjelokupnu karijeru ove legende, to i nije tako bitno, jer ono što je on napravio, malo kojem autoru bi pošlo i u tri života.

Na našem online servisu OYO.hr, nudi vam se mogućnost gledanja još nekoliko Eastwoodovih filmova.

>>> Filmovi Clint Eastwooda na OYO

U svakom slučaju, gledajući filmove Clinta Eastwooda, teško možete biti razočarani, stoga uključite OYO.hr i uživajte!
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju