„Ako ste sedamdesetih i osamdesetih godina u Americi šmrkali kokain postoji 85% vjerojatnosti da ste ga kupili od mene“ – George Jung

Večeras na našem programu s ponosom vam možemo predstaviti film koji ostavlja bez daha, istinitu priču o usponu i propasti narko bossa Georgea Junga, kralja kokaina u Americi sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

>>> Bijeli prah, večeras u 22.25

Priča počinje u Massachusetsu, gdje pratimo život glavnog lika u obitelji koja jedva preživljava. Upravo ta neimaština i bijeda bili su glavni motivi zbog kojih Jung početkom šezdesetih seli u Kaliforniju u potrazi za boljim životom. Prilika za lakom zaradom pruža mu se dilanjem trave, što on na nagovor prijatelja počinje raditi, te ubrzo postaje glavni dobavljač bostonskih studenata. Uskoro shvača da dilanje trave, iako solidan izvor zarade, ne garantira pravo, veliko bogatstvo, te počinje s dilanjem kokaina. U početku se ne snalazi najbolje, te završava na nekoliko godina u zatvoru gdje saznaje apsolutno sve o najskupljoj drogi. Ubrzo nakon izlaska iz zatvora, povezuje se s najvećim dilerom droge koji vlada i svjetskim tržištem, Kolumbijcem Pablom Escobarom preko kojega počinje flotom malih aviona dostavljati kokain i na američko tlo. U jako kratkom vremenu čini se da je uspio u životu; ženi prekrasnu Kolumbijku Mirtha s kojom uskoro dobiva i kćer, a njegovo bogatstvo raste do neslućenih visina. Ipak, takav život je suviše riskantan i ne može trajati zauvijek, a kako je to sve skupa izgledalo, provjerite večeras u ovom sjajnom filmskom naslovu iz 2001. godine.

U ulozi dilera Georgea Junga briljira jedan od najpopularnijih, ali i najkarizmatičnijih glumaca u zadnjih desetak godina, veliki ljubimac nježnijeg spola, Johnny Depp. Za ulogu ostarjelog Junga, pristao je nabaciti 20 kilograma, te je na taj način dokazao kako glumačkim veličinama takve promjene nisu strane (sjetite se samo Roberta De Nira u „Razjarenom biku“). U ulozi njegove supruge, Kolumbijke Mirthe, nastupa kao i uvijek sjajna Penelope Cruz, koja je za tu rolu dobila izvrsne kritike filmskog svijeta. Cijeli film obiluje vrhunskim imenima, s obzirom da u njemu još igraju imena poput Franke Potente i Raya Liotte, a napomenimo i da Jungovu malu kćerkicu igra nećakinja Julie Roberts, Emma.

Sve u svemu, „Bijeli prah“ je film koji će teško koga ostaviti ravnodušnim. Na jedan način priča tragičnu sudbinu o čovjeku koji je u vrlo kratkom roku došao do svega, da bi gotovo u još kraćem roku sve to i izgubio. S druge strane, dilere droge, ljude koji se bave nezakonitim i opasnim poslovima, ovaj film prikazuje i kroz onu drugu stranu, obiteljsku što daje dodatnu dimenziju filmu. Sve u svemu, uvjereni smo da ćete večeras u svojim domovima imati upaljen program Nove TV.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju