Natjecatelji MasterChefa vesele se kušanju vina, no kakvo je njihovo znanje iz enologije?
9.4.2015 / 13:07 / Zabavno-glazbeni show
Ovog petka natjecatelje MasterChefa očekuje najzahtjevniji Test osjetila do sada – u tri minute kušati, prepoznati i zapisati osam sorti vina.

Osim što kandidate u sljedećoj emisiji očekuje Kutija iznenađenja s divljači kao glavnom namirnicom koju će kuhati s aromom alkohola, ostatak emisije proteći će u sličnom tonu.
Ovog petka natjecatelje MasterChefa očekuje najzahtjevniji Test osjetila do sada – u tri minute kušati, prepoznati i zapisati osam sorti vina.
„Pokušajte probati vino onako kako to čine profesionalci: prvo okom i njuhom, potom se vino proba, njegov okus, no vino se nikad ne proguta nego se ispljune. Potom se vodom običnom isperu usta da bi se isprale sve papile i sve osjetilne bradavice na nepcu“ otkrio je Radovan kandidatima tajne vrsnih kušača vina.
Dino je pojasnio kako je vino neizbježan dio gastronomije te dodao: „Usklađivanje hrane s vinima je važan, a ako ne i jedan od najbitnijih znanja svakog šefa“.
Dok su neki kandidati prije testa priznali kako zapravo nemaju nikakvog znanja o vinima, par njih bilo je dosta samouvjereno. Tako je Oskar izjavio kako je on pravi ljubitelj vina, Dina je priznala kako se više veseli kušanju vina nego rezultatima testa, a Ante je dodao: „S enologijom sam dosta ok. Svojedobno sam radio svoje vino i skupljao vina. Možda toliko istančan nisam da prepoznam sortu, ali suho, polusuho, slatko, poluslatko, pjenušavo i tako neke stvari mogu.“
„Katastrofalan sam s prepoznavanjem vina!“ iskreno je komentirao Dario svoje poznavanje sorti vina, dok je Zvjezdana izjavila: „Jako volim piti vina, znam da postoje crvena i bijela!“
Kod otkrivanja rezultata i točnih odgovora, žiriju i Igoru pridružit će se Marijan Knežević, glavni enolog Vina Belje i stalni član Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina pri Hrvatskom Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo koji će kandidatima ukratko reći ponešto o svakoj sorti vina i otkriti točne odgovore.
„Za to nemam nepce jer nisam neki poznavalac vina. Nije žvaka za seljaka! Na momente sam osjećala užasnu nelagodu, sram, ne znam osnove osnova!“ - komentirala je Martina svoje iskustvo iz Testa osjetila.
Kako su ostali natjecatelji prošli u ovom izazovu, tko se istaknuo kao vrsni enolog, a tko je podbacio, ne propustite pogledati ovoga petka u MasterChef Hrvatska od 21 sat na Novoj TV!