Freska suvremene hrvatske diplomacije i vanjske politike

Nakon velikog uspjeha prvog izdanja, knjiga „Diplomatski pečat – sasvim osobno“, čija je koautorica Ivana Petrović, dugogodišnja urednica vanjske politike, komentatorica i reporterka Nove TV, predstavljena je u drugom, izmijenjenom i dopunjenom izdanju.                                                                    
Drugo izdanje knjige nudi novi i autentični izvorni doprinos znanosti i prakse međunarodnih odnosa, vanjske politike i suvremene svjetske i hrvatske diplomacije, posvećujući posebnu pažnju stvaranju hrvatske države, njezinoj međunarodnoj afirmaciji i obrani u Domovinskom ratu, međunarodnom priznanju te integracijama Hrvatske u zajednicu europskih naroda, institucija i vrijednosti.                                                                                                            
„Prvo izdanje knjige „Diplomatski pečat – sasvim osobno“ doživjelo je veliki uspjeh kod čitatelja i nadam se da im je, kroz kratke mikromemorije kreatora i diplomata, približena uloga hrvatske diplomacije koja je, osobito u prvom desetljeću od uspostave neovisnosti, bila ključna za oslobađanje okupiranog dijela hrvatskog teritorija i integraciju tih teritorija unutar međunarodno priznatih granica RH. Tim više što njihova uloga u javnosti nije dovoljno valorizirana. Nismo se nadali, ni Jelena ni Goran ni ja da će interes za novim izdanjem doći tako brzo. Stoga smo, uz postojeće diplomatske priče, u novom izdanju objavili i nove koje se odnose i na nove trenutke poput ulaska u Schengen, te promjene koje su započele ruskom agresijom na Ukrajinu. Također, istaknut je i doprinos Sveučilišta u Zagrebu u međunarodnom priznanju Hrvatske te daljnjem pozicioniranju naše zemlje u svijetu“, rekla je Ivana Petrović i dodala: „Sad nam je posve jasno da nas ova dva obvezuju i na treće izdanje, za nekoliko godina, kad se turbulentni procesi vremena u kojem živimo privedu kraju i kad geopolitičke pozicije dobiju svoje konačne obrise. Osim novih diplomatskih mikromemorija, zacijelo ćemo mijenjati i priče iz prvog izdanja, točnije, jedan dio veleposlanika - poput veleposlanica u Ukrajini i Izraelu - ćemo zamoliti za posve nove i aktualne narative.“                         
Ova zbirka mikromemorija, koje govore o različitim razgovorima i anegdotama vezanima uz najznačajnije vanjskopolitičke događaje u Republici Hrvatskoj u zadnjih trideset godina, freska je suvremene hrvatske diplomacije i vanjske politike. Sadrži čak 130 kratkih priča diplomata koji su bili kreatori i akteri vanjskih politika RH, doajena diplomacije, hrvatskih predsjednika, predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanika i generalnih konzula.                                                                             
Uz Ivanu Petrović, koautori knjige su i prof. dr. sc. Goran Bandov, međunarodno priznati i ugledni sveučilišni profesor i Jelena Perleta, hrvatska novinarka i vanjskoplitička komentatorica, a izdavač knjige je Sveučilište u Zagrebu. Knjiga je predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u sklopu Tjedna Sveučilišta u Zagrebu.

 Ivana Petrović, Jelena Perleta i Goran Bandov s rektorom prof.dr.sc Stjepanom Lakušićem

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju