Najgledanija domaća informativna emisija

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, danas slavi punoljetnost. Prije punih 18 godina, 10. listopada 2005., hrvatska je javnost svjedočila pravoj prekretnici u hrvatskom televizijskom novinarstvu. „Poštovani gledatelji, dobra vam večer prvi put u Dnevniku Nove TV“ bila je rečenica kojom su Marija Župan Miholjek i Petar Pereža započeli ovu informativnu emisiju koja, 18 godina kasnije, s preko 6500 izdanja i 350 000 emitiranih minuta, suvereno drži poziciju lidera televizijskog newsa u Hrvatskoj. Prvi prilog prikazan te večeri bio je onaj Sabine Tandare Knezović, i to o ptičjoj gripi, novosti iz svijeta sporta donijela je Ana-Marija Vuković, a vremensku prognozu pripremio je i tada prezentirao Darijo Brzoja.

Na samom početku bilo je jasno da Dnevnik Nove TV označava novu eru izvještavanja i prezentacije vijesti – od kultnog razmicanja kamera u uvodu emisije pa sve do tehnološki naprednog 3D prikaza u proširenoj stvarnosti – ali i novu eru u profesionalnim standardima po pitanju kvalitete, vjerodostojnosti i neovisnosti. Tijekom 18 godina, veličina redakcije Dnevnika Nove TV udvostručila se, minutaža gotovo utrostručila, mijenjao se vizualni identitet, uvodile su se tehnološke inovacije, a sadržaj kontinuirano oplemenjivao različitim rubrikama. Danas se Dnevnik može pohvaliti činjenicom da je već 14. godinu zaredom najgledanija domaća informativna emisija, s licima kojima gledatelji vjeruju te brojnim nagradama struke koje redovito pristižu na adresu redakcije.

„Kada smo prije 18 godina krenuli s Dnevnikom, jedna od osnovnih poruka koju smo htjeli prenijeti gledateljima bila je ta da ovu emisiju radimo za njih. Ta poruka nije se promijenila do danas pa nam je tako i dalje glavna nit vodilja donijeti točne i provjerene informacije i staviti ih u njima važan kontekst, ali i biti glas naroda, ukazivati na probleme i tražiti njihova rješenja. Povjerenje koje smo stekli potvrđuje se iz godine u godinu i istraživanjem instituta Reuters gdje smo medij kojem se najviše vjeruje. U današnje vrijeme to je velika stvar, a gledateljima možemo samo obećati da ćemo istim žarom nastaviti i dalje“, rekla je ovom prigodom Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV.

Svoj 18. rođendan Dnevnik Nove TV dočekao je u novom, multifunkcionalnom studiju predstavljenom 2022., opremljenom naprednim videozidovima, kamerama i rasvjetom te u novom ruhu i terminu u 19 sati u kojem je potvrdio status najgledanije informativne emisije – tijekom ove godine u prosjeku je ostvario 31,3 % udjela u gledanosti, što znači da je svaki Dnevnik pratilo, u prosjeku, više od 356 000 gledatelja. Ovaj rezultat bolji je za 32 % od prvog konkurenta te za 46 % od drugog*.

Emisiju koja svake večeri u 19 sati donosi preko 60 minuta provjerenih informacija vode prepoznatljivi i dobro uigrani voditeljski parovi Marija Župan Miholjek i Saša Kopljar, Romina Knežić i Petar Pereža te Valentina Baus i Dino Goleš, dok uredničku palicu drže iskusni dnevni urednici Branimir Felger, Ivana Ivančić i Željka Gulan. Ona je rezultat timskog rada velikog broja ljudi, kako u zagrebačkoj redakciji, tako i u dopisništvima koja na Novoj TV često ističu kao veliku snagu Dnevnika – upravo ekipe u Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku zaslužne su za izvještavanje s najudaljenijih krajeva Hrvatske.

Osim dnevnih vijesti iz zemlje i svijeta, novosti iz sporta te vremenske prognoze, važno mjesto i prostor Dnevniku Nove TV ima i stav građana – osim redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar te mnogih vlastitih istraživanja uslijed važnih društvenih događaja, gledatelji svoje mišljenje o aktualnim pitanjima mogu iskazati i svake večeri, uživo putem interaktivne platforme dnevnik.hr/glasaj. Također, nedjeljna rubrika Poziv obrađuje priče koje šalju izravno gledatelji, čime im dodatno daje glas i omogućava da se njihovi problemi čuju na nacionalnoj razini.

 

Dnevnik Nove TV na rasporedu je svake večeri u 19 sati na Novoj TV.

 

*Izvor: UMTG; pružatelj podataka: AGB Nielsen; TG: 4+; Period: 1.1.-30.9.2023.; CSHR%, AMR%, AMR, RCH

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju