Gornja Maoča selo je u BIH, tek 30-ak kilometara udaljeno od hrvatske granice. Poznato je po tome što ga naseljavaju vehabije.

Gornja Maoča selo je u BIH, tek 30-ak kilometara udaljeno od hrvatske granice. Poznato je po tome što ga naseljavaju vehabije. Tu živi 20-ak obitelji koje su u potpunosti odsječene od ostatka svijeta. Na samom ulazu u selo danonoćno se nalazi patrola koja legitimira stanovnike, a neobjašnjiv je detalj vezan uz mobitele - nakon što jednom uđete u ovo devastirano selo, signal sasvim nestaje. U Gornju Maoču novinari rijetko ulaze, a pred kamerama Provjerenog vehabije su pristali su razgovarati o svojoj zajednici, koja je najčešće opisana kao radikalna ekstremistička grupa spremna i na terorističke napade.

Među njima je i Fikret Zukić koji je prošlog tjedna uhićen u policijskoj akciji Damask. On, kaže, ne priznaje zakone BIH ako nisu u skladu sa šerijatskim zakonom. Njegovi sinovi trenutačno se nalaze u Siriji gdje se bore na strani ISIL-a. „Ako koji od sinova pogine u džihadu, on neće biti pitan za grijehe. Tako je Alah naložio, da će u dženet ući bez ikakvih pitanja. Znači ako bi mu se što dogodilo, bilo bi to u Alahovom prisustvuj. Ako pogine, neću se žalostiti jer mi vjerujemo da je Alah njemu odredio gdje će on poginuti“, rekao je Zukić reporteru Domagoju Mikiću.

Među vehabijama koji su pristali razgovarati je i Jasmin Mustajbašić, koji je uhićen nakon pucnjave na američku ambasadu pod optužbom da je suradnik Mevludina Jašarevića. Ovaj diplomirani kriminalist i pravnik prije 6 godina napustio je „vanjski“ svijet i doselio u Gornju Maoču. „Želim da čitav svijet budu muslimani, da sretnu Alaha kao muslimani. Želim da čitav svijet bude islamski jer je to dobro za čitav svijet“, rekao je. Cijelu priču o vehabijama donosi sutrašnja emisija Provjereno.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju