Učenici, njihovi roditelji, ravnatelji, učitelji, nastavnici iz 39 škola diljem Hrvatske odabrali su prilog Josipe Pletikosić, novinarke Nove TV, kao najbolji novinarski rad u području obrazovanja.

Od 930 učenika velikogoričke Osnovne škole Eugena Kumičića, 60 su djeca s poteškoćama u razvoju. Svi zajedno rade i uče, zahvaljujući pomoći roditelja, učitelja i asistenata na nastavi. I svi zaslužuju čistu peticu - za prijateljstvo, jednakost, trud i volju. Tim riječima Josipa Pletikosić završila je prilog koji je emitiran prošle godine, ni ne pomišljajući da će danas zbog njega primiti nagradu škola diljem Hrvatske. Riječ je o godišnjoj nagradi udruge Pragma za novinarske radove koji promiču vrijednost obrazovanja.

'Svijetle, lijepe, pozitivne, inspirativne priloge puno je teže naći. Zato mislim da ova priča, o jednoj osnovnoj školi, onoj u Velikoj Gorici, koja ne poznaje razlike, u kojoj biti u kolicima ili ne moći govoriti ili vidjeti, ima neku dodatnu vrijednost. Pogotovo za mlade koji tek uče što znači život. Da nije propast svijeta ako dobiju jedinicu, ali da je 5+ u životnoj školi ako kolegi u kolicima pomognu doći do škole. Kao novinari, moramo ukazati na loše strane, ali i pozitivne. Prve da se promjene, druge da se održe. I mi imamo zadaću poput škole - educirati. Mislim da je ovim prilogom to i napravljeno. Kad se radi prilog, ne radi se za Ministarstvo, ne radimo ga za sebe. Radimo ga za gledatelje. A oni su najveći kritičari. Zato ova nagrada znači puno više. Kad radiš prilog, ne razmišljaš o nagradi nego o tome da nešto promijeniš, pomogneš nekome. Naš posao ne završava emitiranjem, završava kad izazove reakciju i nešto pokrene', rekla je Josipa nakon dodjele nagrade.

Uz Josipu, nagradu je prema ocjenama žirija dobila i novinarka Hrvatskoga radija Ivana Sučić za emisiju "Izazovi učiteljskoga života".
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju