Danka Derifaj gledateljima je poznata kao reporterka Provjerenog koja je za borbu protiv korupcije i malverzacija obišla gotovo svaki kutak Hrvatske. Ovoga puta novinarski zadatak odveo ju je izvan granica- u Ukrajinu!

Danka Derifaj gledateljima je poznata kao reporterka Provjerenog koja je za borbu protiv korupcije i malverzacija obišla gotovo svaki kutak Hrvatske. Ovoga puta novinarski zadatak odveo ju je preko granice, u Ukrajinu, zemlju koju su posljednjih tjedana veliki i nasilni prosvjedi protiv predsjednika Viktora Janukoviča stavili u fokus zanimanja čitavog svijeta. Danak Derifaj i snimatelj Nove TV Mišo Maoduš u Kijevu su proveli tri dana, svakodnevno izvještavajući za Dnevnik Nove TV i pripremajući prilog za Provjereno.

Unatoč teškim sudbinama o kojima su slušali iz prve ruke i nasilju kojem su posvjedočili, Ukrajina će im ostati u sjećanju i po gesti koju su doživjeli odmah nakon dolaska u ovu zemlju. 'Na samom dolasku u Kijev, na prvoj barikadi na koju smo naišli, policajac je zaustavio naš taksi i rekao da moramo nastaviti pješice. Odmah su nas dočekali prosvjednici i, nakon što smo se predstavili kao novinari, inzistirali da nas otprate do hotela kako bismo sigurno prošli sve barikade', priča Danka. Ona je u jednom trenutku uspjela jedina od okupljenih reportera doći do jednog od vođe oporbe, boksačkog prvaka Vitalija Klička, koji joj je otkrio kako je nakon toliko dana prosvjeda umoran. 'Informacije su dolazile sa svih strana, pričali smo s prosvjednicima, razmjenjivali novosti s kolegama. U našem hotelu većinom su bili samo novinari - Španjolci, Francuzi, Britanci. Izmjenjivale su se novinarske ekipe koje je lako zamijeniti s vojnicima - s pancirkama, kacigama, maskama. Kolegica Talijanka na simpatično iskrivljenom hrvatskom mi je pričala kako su njezini rodom iz Pule i jesam li čula kako upravo kreće 'napad' na Ukrajinski dom. Moj kolega snimatelj Mišo uzeo je kameru i krenuli smo prema zgradi nasuprot našeg hotela, ispred koje su nas dočekali buka i lom. Tisuće ljudi pokušavalo je slomiti policijski kordon i zauzeti prostorije ogromne zgrade kijevskog kulturnog centra. Bila je skoro ponoć, -20 stupnjeva, ali to se u tim trenucima ne osjeća jer je važno samo jedno – što prije stići tamo gdje nastaje informacija', kaže Danka.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju