U subotu vam NovaTv u vaše domove donosi povijesni spektakl „Troja“. Iz tog razloga, vratit ćemo vas malo u povijest te pobliže upoznati s trojanskim ratom, a također i predstaviti čovjeka koji u filmu glumi Hektora, Erica Banu!

Slijepi grčki pjesnik Homer, najzaslužniji je što smo danas upoznati s pričom o trojanskom ratu. Naime, u svom je spjevu „Ilijada“ opisao 48 dana u posljednjoj, desetoj godini rata, dok je u „Odiseji“ opisao razdoblje poslije rata. Neki su ratovi počeli radi časti, neki radi netrpeljivosti, a neki i zbog ljepšeg spola. Upravo je ovaj rat počeo zbog zadnje navedenog razloga. Naime, u to vrijeme živjela je po legendi najljepša žena svijeta, Helena, supruga spartanskog kralja Menelaja. Zaljubivši se u nju, oteo ju je Paris, sin trojanskog kralja Prijama. To je bio povod rata te su Grci napali Troju i bezupješno je opsjedali deset godina, sve dok se načinu ulaska u grad nije sjetio lukavi Odisej. Predložio je izradu velikog drvenog konja u kojem su se sakrlili najbolji grčki ratnici, te su povukli vojsku koja je opsjedala grad. Trojanci su unatoč upozorenjima proročice Kasandre i svećenika Laokonta konja uveli u grad. Kad je pala noć, grčki ratnici izlaze iz konja, otvaraju gradska vrata drugim Grcima i lakoćom zauzimaju grad.

Eric Bana, australski je glumac hrvatskih korijena, što jasno govori njegovo pravo prezime Banadinović. Karijeru je započeo kao stand - up komičar, izvodeći razne skečeve u jednom australskom baru, gdje je i primjećen, tako da je dvije godine poslije na televiziji počeo voditi svoj vlastiti komičarski show „The Eric Bana Show Live“. Slavu mu je donio film „Chopper“ u kojem je portretirao poznatog australskog kriminalca Choppera Reada. Bana je itekako pokazao spremnost da ga što bolje odglumi, nabacivši 13 kilograma više od svoje uobičajene težine. Imajući u vidu da je ulogu odradio majstorski, nagrađen je kao najbolji glumac od strane Australskog filmskog instituta. Ta nagrada mu je otvorila vrata Hollywooda, jer je dobio ulogu u filmu Ridleya Scotta „Pad crnog jastreba“. Svoju svestranost potom dokazuje glumeći superjunaka Hulka, a zatim na red dolazi izvrstan nastup u Troji, gdje glumi princa Hektora. Njegovo pojavljivanje, još vam je jedna preporuka da ne propustite taj film. Ipak, vjerojatno je najveću slavu pokupio sa Spielbergovim filmom „Munich“, gdje je utjelovio tajnog agenta Mossada koji se nalazi na čelu male skupine agenata s ciljem pronalaženja i likvidiranja terorista odgovornih za masakr izraelskih sportaša na olimpijskim igrama 1972. u Munchenu. Film je pokupio izvrsne kritike, a Bana je hvaljen jer je uspio spojiti osjetljivost, a u isto vrijeme i nemilosrdnost u svom liku. Nakon „Municha“ snimio je još nekoliko filmova, ali ipak nijedan nije dosegao uspjehe poput priča o hvatanju terorista i rata za Troju.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju