NEDJELJA 02.10h

(Standard Operating Procedure), SAD, 2008., dokumentarni film
Redatelj: Errol Morris

Sudjeluju: Megan Ambuhl Granel, Javal Davis, Ken Davis, Anthony Diaz, Tim Dugan

Ovo je ujedno i prvi dokumentarac koji je ikad bio nominiran za Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu (2008. godine). Osvojio je 'Srebrnog medvjeda' iste godine.
'Standardni postupak' je dokumentarni film koji istražuje značenje fotografija koje su napravljene u zatvoru Abu Ghraib na kraju 2003. godine. Na njima je otkrivena tortura i zlostavljanje zatvorenika koju su počinili američki vojnici, fotografije su u javnosti doživjele veliki skandal. Dokumentarac donosi mnogobrojne intervjue i izjave različitih ljudi kao na primjer brigadirke Janis Karpinski, specijalnog agenta Brenta Packa te ostalih. Na zastrašujućim fotografijama bili su Charles Graner i Ivan Frederick koji su zlostavljali zatvorenike. Jedan od mučenih zatvorenika bio je Manadel al-Jamadi koji je preminuo za vrijeme istrage CIA-a.

O RADNJI
Errol Morris ispituje slučaj mučenja i zlostavljanja terorista u rukama američkih vlasti u zatvoru Abu Ghraib.Riječ je o istrazi nenamjernih posljedica rata u Iraku s naglaskom na događaje u zatvoru Abu Ghraib koji su se počeli spominjati u medijima 2004. godine.Zatvor je brzo postao zloglasan zbog šokantnih fotografija zlostavljanja i mučenja koje su bacile sumnju na vojnike. To je priča o vojnicima koji su vjerovali da brane demokraciju, ali koji su se našli u nezamislivoj noćnoj mori.

Ovaj dokumentarni film je osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju