SUBOTA 00.30

(The Last Samurai), SAD, 2003., avanturistički

Redatelj: Edward Zwick

Glume: Tom Cruise, Ken Watanabe, William Atherton, Chad Lindberg, Ray Godshall Sr.

Kapetan Nathan Algren (Tom Cruise) čovjek je bez cilja. Njegove se davne bitke sada čine dalekima i uzaludnima. Nekoć bi i život bio dao za čast i svoju zemlju, ali nakon Građanskoga rata svijet se promijenio. Pragmatičnost je zamijenila hrabrost, vlastiti su interesi zauzeli mjesto žrtvovanja, a časti više nema ni za lijek. Pogotovo ne na zapadu, gdje njegova uloga u ratovima protiv Indijanaca završava razočaranjem i jadom.
U jednom sasvim drugom svijetu jedan drugi vojnik promatra kako njegov način života propada. On je Katsumoto (Ken Watanabe), posljednji vođa drevne vrste ratnika, veleštovanih samuraja koji su život posvetili služenju caru i domovini. Moderan je način života prodro na američki zapad i presudio američkim Indijancima, a jednako je tako uza zid stjerao i japansku tradiciju. Putovi se te dvojice ratnika ukrštavaju kada mladi japanski car, pod utjecajem američkih interesa usmjerenih na sve veće japansko tržište, unajmi Algrena da obuči prvu modernu, stalnu japansku vojsku. Ali dok carevi savjetnici nastoje ukloniti samuraje pripremajući teren za zapadno i trgovinski orijentiranu vladu, Algrena neočekivano impresioniraju i osvajaju susreti sa samurajima. Njihova ga snažna uvjerenja podsjećaju na ono što je i sam nekada bio.

Film je 2004. godine nominiran za četiri Oscara i tri Zlatna globusa. Osvojio je nagrade Japanske akademije, MTV Movie, ASCAP i mnoge druge.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju