SUBOTA 02.00

(Letters from Iwo Jima), SAD, 2006., drama
Redatelj: Clint Eastwood

Glume: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shido Nakamura

Prije više od pola stoljeća američka i japanska vojska susrele su se na Iwo Jimi. Desetljećima poslije, iz zemlje na tom golom otoku iskopano je nekoliko stotina pisama. Ta pisma oslikavaju lica i glasove ljudi koji su se ondje borili, kao i iznimnoga generala koji ih je vodio.
Japanski su vojnici poslani na Iwo Jimu znajući da se najvjerojatnije neće vratiti. Među njima su Saigo (Kazunari Ninomiya), pekar koji samo želi poživjeti kako bi vidio lice svoje novorođene kćeri; Baron Nishi (Tsuyoshi Ihara), olimpijski prvak u jahanju svjetski poznat po vještini i časnom držanju; Shimizu (Ryo Kase), mladi bivši vojni policajac čiji idealizam još nije ratom iskušan; te poručnik Ito (Shido Nakamura), strogi vojnik koji će radije pristati na samoubojstvo nego na predaju. Obranu predvodi general pukovnik Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe) kojemu su putovanja Amerikom otkrila sve beznađe rata, ali mu omogućila i strateški uvid u metodu pobjede nad golemom američkom armadom koja nadire preko Pacifika.

Film je osvojio Oscara 2007. godine za najbolju montažu zvuka, a nominiran je u još tri kategorije. Osvojio je Zlatni globus za najbolji strani film i još 18 nagrada na raznim festivalima.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju