Srijeda 00.35

(The New World), SAD 2005., drama
Redatelj: Terrence Malick

Glume: Colin Farrell, Q'orianka Kilcher, Christopher Plummer, Christian Bale, August Schellenberg

Novi svijet epska je avantura o susretu europskih i indijanskih kultura tijekom osnivanja Jamestowna 1607. godine. U dramatičnom i povijesti bogatom kraju u kojem je obitavala velika indijanska civilizacija, ambiciozni avanturist i vojnik Smith (Collin Farrell) zaljubljuje se u Indijanku Pocahontas (Q'orianka Kilcher). Međutim oni se ubrzo nađu rastrganu između dužnost prema svojim narodima i osjećaja koje je nemoguće ignorirati.

U Americi žive domoroci, a dolaskom tri engleska broda moglo bi doći do sukoba. Na jednom od brodova je upravo John Smith, koji zbog protivljenja nadređenima treba biti pogubljen. Ipak kapetan Christopher Newport (Christopher Plummer) pušta ga na slobodnu s obzirom da mu sada treba više ljudi. Ubrzo došljaci shvate kako su plemena dobro organizirana te da ih predvodi moćni poglavica Powhatan (August Schellenberg). Smithu za oko zapne kćerka poglavice pod imenom Pocohontas.

Nominiran je za nagradu Oscar 2006. godine u kategoriji najbolje kostimografije. Film je osvojio nagrade ALMA, Kodak te NBR. Ukupno film je osvojio 4 nagrade i 11 nominacija.

Nadahnut legendom o Johnu Smithu i Pocahontas, priznati filmaš Terrence Malick pretvorio je klasičnu priču u film o ljubavi, gubitku i otkriću u službi slave. Redatelj filma bio je tri puta nominiran za Oscara među kojima je i nominacija za najboljeg redatelja 2012. godine (Drvo života).
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju