Nedjelja 01.35

(The Bridge On The River Kwai), VB, SAD, 1957., ratni
Redatelj: David Lean

Glume: Alec Guinness, William Holden, Sessue Hayakawa, Jack Hawkins, James Donald

Britanski pukovnik visokih moralnih načela postaje vođom skupine ratnih zarobljenika koji grade most po zapovijedi japanskih osvajača u Burmi tijekom Drugog svjetskog rata. Kao vođa svojih zarobljenih suboraca u zarobljeničkom logoru pukovnik Nicholson (Alec Guinness) se opire svim pokušajima okrutnog zapovjednika logora, pukovnika Saitoa (Sessue Hayakawa) da natjera njegove ljude da grade most preko rijeke Kwai. Ipak, na kraju Nicholson popušta i odluči sagraditi most koji će postati najbolji most koji je ikada bio izgrađen. Nakon što počne graditi most, Nicholson postaje opsjednut tim zadatkom. Za to vrijeme Shears (William Holden), odbjegli američki ratni zarobljenik ode u Australiju gdje ga uhvate te ga britanski bojnik Warden (Jack Hawkins) zajedno s ekipom komandosa šalje natrag u Burmu da uništi most. U početku se zarobljenici dive Nicholsonu koji radije hrabro trpi mučenje, nego da pogazi svoja načela za dobrobit japanskog pukovnika Saitoa. Kako ne bio pogazio svoja načela Nicholson samog sebe uvjerava da je most spomenik britanskom karakteru. No Nicholson ni ne sluti da su saveznici poslali komandose u misiju rušenja mosta, na čelu s Wardenom i Shearsom.

Troškovi izgradnje mosta stajali su 250 000 dolara, a počeo se graditi prije nego što se izabrao glumački sastav.

Producent Sam Spiegel preletio je četiri puta cijeli svijet te mu je trebalo pune tri godine da dogovori sve uvjete za početak snimanja filma.

Film je dobio sedam Oscara uključujući onog za najboljeg redatelja te najboljeg glavnog glumca. Film je ukupno dobio 23 filmskih nagrada.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju