Ako itko daje prostora junačkim podvizima, hrabrim pričama, spašavanjima nemogućeg, zasigurno je to sedma umjetnost. A kakve smo sve heroje dosad upoznali, saznajte u sljedećoj priči.

Pojam „heroj“ vjerojatno jest najpravilnije definirati kao osobu koja spašava i brani druge ljude, pritom često i ne mareći za vlastiti život. Ipak, povijesno gledano, percepcija heroja je podložna mijenjanju. U antičko je doba to nekada bio mišićavi ratnik, kasnije je to bio vitez koji spašava neku lady, dok danas obično za herojstvo vezujemo policajce, vatrogasce i druge koji spašavaju naše živote.

Ipak, nije rečeno da samo neko opasno zanimanje donosi status heroja, jer takav status se može zaslužiti i spletom okolnosti, što će zorno prikazati Cuba Gooding Jr. u filmu „Traži se heroj“. Spremnost da riskira svoj život radi spašavanja nepoznate žene promovirati će ga u junaka, no opterećen prošlošću, sam će svoje herojstvo polagano gurnuti u zaborav. Kako od junaka polagano postati antijunak, od spasitelja osumnjičenik za pljačku, najbolje ćete vidjeti u ovom filmu, kojeg večeras u 22 sata imate priliku pogledati na programu Nove TV. A dok čekate na njegov početak, za Vas ćemo pronaći još neka herojska djela.

TRI FILMA S HRABRIM DJELIMA

Truman Show – Jim Carrey glumi Trumana Burbanka, čovjeka koji cijeli život živi u lažnom, izmišljenom svijetu. Njegov život izgleda kao „Big Brother Show“ kojem nema kraja, sve dok Truman ne počne uviđati da je sve oko njega laž i iluzija, te krene istraživati istinu kakva god cijena bila, sam protiv svih…

Saving Private Ryan – spašavanje jednog vojnika u vihoru rata, kockajući svoj život daleko iza neprijateljskih linija, čin je koji bi malo tko bio spreman učiniti. Međutim grupa vojnika na čelu sa svojim zapovjednikom kojeg je izvrsno odglumio Tom Hanks spremna je na žrtvu.

Armageddon - ogromni asteroid, jednak onome koji je prije desetke milijuna godina udario u planet istrijebivši dinosaure kreće se prema zemlji. Zemlja ima još osamnaest dana do svoga kraja, a jedina nada za spas čovječanstva je tim vrhunskih i iskusnih bušioničara na čelu s Bruceom Willisom, koji će staviti svoj život na kocku za spas planete.

TRI FILMA S KLJUČNOM RIJEČI - HEROJ

Heroj – remek djelo kineske kinematografije. Priča o ljubavi, borbi, herojstvu na dva različita načina. Jedan način je kraljeva priča, a drugi priča običnog vojnika. Film koji pokušava odgovoriti na pitanje što zapravo znači biti heroj, te koji je put do postojanja toga. U njemu su se našli svi najtraženiji azijski glumci na čelu s Jet Liem, a ova epska priča zaslužila je i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Kelly's Heroes – Clint Eastwood teško može imati lošu filmsku ulogu, a kad uza sebe skupi ekipu glumaca kao što su Telly Savalas, Donald Sutherland i Don Rickles, postaje jasno da su Kellyevi heroji vrijedni gledanja. Film je atipični ratni, te uz napete trenutke pruža i dobru dozu zabave. Također, dio filma je sniman i u Hrvatskoj, čime je pokazano da nismo samo „mala zemlja za veliki odmor“, već i „mala zemlja za nastanak velikih filmova“.

Posljednji akcijski junak – akcijska komedija s nekadašnjom akcijskom zvijezdom, a danas vjerojatno najjačim guvernerom planete, Arnoldom Schwarzeneggerom. Film koji je spojio fikciju s realnošću, a tko god želi nešto više od dva sata zabave, ovaj naslov mu je odlična preporuka.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju