Večeras na programu Nove TV ne propustite pogledati film 'Kazna' u kojem glavnu ulogu tumači Dolph Lundgren! Pročitajte sve o životnom i glumačkom putu velikog šveđanina!

Dolph Lundgren, jedan od vodećih akcionih glumaca filmske industrije, u najmanju ruku ima neobičan životni put. Čovjek kojeg smo navikli gledati u filmovima čija je radnja gotovo uvijek copy/paste (skoro u svakom istjeruje pravdu, bori se za prave vrijednosti te uvijek ima opravdan razlog za osvetu). U njegovu karizmu i herojstvo, uvjeriti ćete se kada pogledate film „Kazna“, koji se prikazuje večeras na programu NoveTV. Priča ovog od stijene odvaljena Skandinavca (196 cm, 111 kg) počinje 1957. u glavnom gradu Švedske Stockholmu. U mladosti se bavi džudom i karateom, te u najboljoj maniri filmskih štemera poput Seagala i Norrisa, i ovaj viking dolazi do crnog pojasa. Ipak, podatak na koji svi ostanu šokirani poput nogometnog puka 1976. kad je Panenka izveo onaj čuveni penal, jest taj da je Dolph po obrazovanju diplomirani inženjer kemije. Također, čovjek tečno govori švedski, engleski, španjolski, a donekle se služi i njemačkim, francuskim, talijanskim i japanskim! (gdje ste sad svi koji ste ovog plavokosog ljepotana smatrali samo hrpom mišića?!).

Ipak, nakon samo dva tjedna rada u struci, čovjek je shvatio da je gluma njegov životni poziv te je kemiji rekao zbogom i počeo graditi filmsku karijeru. Zanimljivost je da je svoj filmski debi imao u filmu „A view to kill“, jednom iz serijala o agentu 007 kojeg je tada utjelovio Roger Moore. Lundgren je tu odigrao manju ulogu kagebeovca Venza. Druga uloga u njegovoj filmskoj karijeri je ostala vjerojatno najpoznatija do dana današnjeg. Dolph je dobio šansu odigrati ruskog boksača Ivana Dragu u četvrtom dijelu o talijanskom pastuhu, Rockyju Balboi. Naravno, tu se u ringu susreo s još jednim kraljem akcije, Sylvesterom Stalloneom.

Nakon Rockyja nastavlja karijeru graditi na filmovima poput „Masters of the universe“, „Red Scorpion“, „The Punisher“… U ovom prvom glumi He – mena, filmskog lika koji je ostao u lijepoj uspomeni generaciji rođenoj osamdesetih. Do dana današnjeg, po podacima s IMDB – a, snimio je 39 filmova, od čega je prosječna ocjena cca 5/10. Po istoj stranici, najgore ocijenjeni film u kojem je glumio naslovnu ulogu jest Agent Red, dok je najvišu dobio film „Expendables“ iz ove godine (iako inženjer kemije tu igra sporednu ulogu). Upravo je „Expendables“ okupio gotovo sve zvijezde akcijskih filmova na jednom mjestu (Stallone, Willis, Statham, Li, Rourke, Roberts, Schwarzenegger, još da je bilo dovesti Seagala i Dudikoffa, eh). Za strah razloga nema, jer drugi dio ovog filma je najavljen, a on također neće proći bez Dolpha, tako da nam samo ostaje da se strpimo do 2012., i vjerovati da proročanstvima o smaku svijeta iste godine možemo vjerovati jednako kao i obećanjima naših političara.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju