Nedjelja 14.40

(Black Beauty), SAD/Velika Britaniija, 1994., avantura
Redatelj: Caroline Thompson
Glume: Alan Cumming, Sean Bean, David Thewlis, Jim Carter, Peter Davison

´Crni Ljepotan´ je dirljiva priča i jedna od najboljih ekranizacija bezvremene knjige Anne Sewell o životnom putu prekrasnog konja koja će se svidjeti svim generacijama.
Na engleskom ladanju počinje život Crnog ljepotana. Njegov prekrasan izgled narušava nezgoda, a njegovi vlasnici se odluče prodati ga nakon čega Ljepotan postaje zaprežni konj. Potom vuče kočiju jednog taksista i naposljetku završi kao teretni konj. Ljepotanov život biva sve teži, ali ga održavaju ljubav, optimizam i nada da će se jedan dan vratiti na prekrasne zelene pašnjake. Književno djelo Anne Sawell, poput filma, nudi besprijekoran spoj životnih činjenica i avanture, a glavna tema je ponižavajući tretman ovih plemenitih životinja u 19.stoljeću.

Scenaristica i redateljica filma ´Crni ljepotan´, Caroline Thompson je, zajedno s Timom Burtonom, pisala priču i scenarij za film ´Edward Škaroruki´ koji je osvojio nominaciju za prestižnu nagradu Oscar. Crnog ljepotana je utjelovio Docs Keepin Time, konj koji se od neuspješnog trkaćeg konja prometnuo u Hollywoodsku zvijezdu. Film je osvojio nagradu Genesis i nominaciju za nagradu Young Artist.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju