Radnja serije vrti se oko nestanka zatvorenika i čuvara 1963. godine koji se odjednom pojavljuju u sadašnjem vremenu u San Franciscu gdje ih lovi posebna vladina agencija.

(Alcatraz), SAD/Kanada, 2012., dramska serija

Izvršni producenti: J. J. Abrams, Bryan Burk, Elizabeth Sarnoff, Jack Bender, Jennifer Johnson, Daniel Pyne

Glume:

Sarah Jones ..... Detektivka Rebecca Madsen
Jorge Garcia ..... Dr. Diego "Doc" Soto
Sam Neill ..... Agent Emerson Hauser
Jonny Coyne ..... Warden Edwin James
Jason Butler Harner .....Warden Elijah Bailey "E.B." Tiller
Leon Rippy .... Dr. Milton Beauregard
Parminder Nagra ..... Dr. Lucille "Lucy" Banerjee
Robert Forster ..... Ray Archer
David Hoflin ..... Tommy Madsen

 

Radnja serije:

Radnja serije vrti se oko nestanka zatvorenika i čuvara 1963. godine koji se odjednom pojavljuju u sadašnjem vremenu u San Franciscu gdje ih lovi posebna vladina agencija. U lipnju 2011. kritičari su ''Alcatraz'' prozvali najočekivanijom novom serijom tijekom prve dodjele kritičarskih televizijskih nagrada. Glavne uloge u seriji ostvarili su Sarah Jones, Jorge Garcia, Sam Neill i Parminder Nagra.

Detektivka Rebecca Madsen se obraća stručnjaku za Alcatraz i ljubitelju stripova, dr. Diegu "Docu" Sotou (Jorge Garcia), kako bi joj pomogao da sastavi slagalicu neobjašnjivog slijeda događaja. Njih dvoje otkrivaju ne samo da je Sylvane još živ nego i da je na slobodi, na ulicama San Francisca, te da izvršava desetljeće staru osvetu i na svojem putu ostavlja trupla. Začudo, ni dana nije ostario od 1963., kad je Alcatrazom željeznom šakom upravljao upravitelj zatvora Edwin James (Jonny Coyne) i sadistički pomoćnik upravitelja E. B. Tiller (Jason Butler Harner). Detektivka Madsen i Soto moraju se udružiti s Hauserom i njegovom tehničarkom Lucy Banerjee (Parminder Nagra) kako bi zaustavili Sylvanea na njegovu osvetničkom ubilačkom pohodu.

Prekapanjem po povijesti Alcatraza, vladinim zataškavanjima i Rebeccinu naslijeđu, ekipa otkriva da je Sylvane tek manji dio mnogo veće, mnogo zlokobnije opasnosti koja i danas prijeti. Možda je za sada prvi, ali ubrzo postaje jasno da Sylvane neće biti i jedini iz Alcatraza koji će se ponovno pojaviti. Tijekom istrage Madsenica i Soto doznaju da je Hauser gotovo 50 godina čekao povratak zatvorenika. Soto će svjedočiti kako njegovo životno djelo – povijest Alcatraza – oživljava. Madsenica će vidjeti kako se sve što je mislila da zna o obiteljskoj povijesti razbija na komadiće, dok se istodobno bore da zemlju ne ugroze najopasniji zločinci u povijesti.

Nagrade:

• 2013. nagrada ASCAP Film and Television Music Awards za najbolju seriju
• 2013. nominacija za nagradu American Society of Cinematographers za najbolje filmsko ostvarenje u jednosatnoj televizijskoj seriji
• 2013. nominacija za nagradu Motion Picture Sound Editors
• 2013., 2012. nominacija za nagradu Leo Awards (Mackenzie Gray za najboljeg gostujućeg glumca)
• 2012. nominacija za nagradu Imagen Foundation Awards (Jorge Garcia za najboljeg glumca)
• 2012. nominacija za nagradu TV Guide Awards za omiljenu novu seriju
• 2011. nagrada Critics Choice Television Awards za najuzbudljiviju novu seriju

O glumcima:

SARAH JONES
(Detektivka Rebecca Madsen)

Sarah Jones nedavno se pojavila u serijama Sinovi anarhije i Lone Star. Uz to, pojavljivala se u serijama U tuđoj koži, Svadbena zvona, Velika ljubav i Huff. Može je se vidjeti u igranom filmu Red and Blue Marbles.

JORGE GARCIA
(Dr. Diego “Doc” Soto)

Jorge Garcia postao je poznat po ulozi “Huga ‘Hurleyja’ Reyesa” u Emmyjem i Zlatnim globusom nagrađenoj seriji Izgubljeni. Za svoj je rad u seriji dobio dvije nagrade ALMA. Otkad je ta serija završila, Garcia je ostvario zamijećene gostujuće uloge u serijama: Kako sam upoznao vašu majku, Mr. Sunshine i Fringe. Garcia je također glumio u filmovima, u obiteljskoj komediji Bitka za Božić, Mudrijaške fore Little Athens i Sweetzer.

JONNY COYNE
(Warden Edwin James)

Jonny Coyne britanski je glumac koji glumi od mladih dana. Zaslužio je mjesto u prestižnoj Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti u Londonu. Nakon diplome, dobio je nagradu Hannama Clarkea. Odlučio je raditi u kazalištu, koje je njegova prva ljubav i kojem se često vraća između rada na filmu i televiziji.
Nakon mnogo godina rada u kazalištu, na filmu i televiziji u Velikoj Britaniji, te nakon objavljivanja njegovih filmova Sharpe’s Peril u Indiji sa Seanom Beanom i Orašar (redatelj je legendarni Andrej Končalovski, a uz Coynea glume Nathan Lane i John Turturro), Coyne se krajem 2009. godine preselio u Los Angeles.

PARMINDER NAGRA
(Lucy Bannerjee)

Otkako je sa samo 17 godina postala profesionalna glumica, Parminder Nagra ostvarila je brojne uloge u igranim filmovima, kazalištu i na televiziji. Šest su je godina mnogi gledali u ulozi dr. Neele Rasgotre u Hitnoj službi. Godine 2003. Nagra je debitirala u igranom filmu u ulozi Jess u Baš kao Beckham, koji je kritika izvrsno prihvatila, a nominiran je i za nagradu Zlatni globus. Za uloge u tom filmu i Hitnoj službi Nagra je 2004. godine dobila nagradu Young Hollywood za „Iznimno glumačko ostvarenje”. Ujedno je prva žena koja je osvojila nagradu predsjedništva FIFA-e. Zbog iznimne izvedbe, Nagra je dobila ulogu Ariede, prijateljice lika Anne Hathaway u igranom filmu Začarana Ella. Glumila je s Chiwetelom Ejioforom u britanskoj filmskoj verziji Shakespeareove Dvanaeste noći, ulogu Viole, a s Rayem Winstoneom je glumila u drami-trileru Nagon. Uz to, Nagra je glumila u dvodijelnoj drami Druga generacija, a za tu ulogu dobila je nagradu EMMA (dodjeljuje ju Ethnic Multicultural Media Academy – Etnička multikulturalna medijska akademija).

JASON BUTLER HARNER
(Pomoćnik upravitelja zatvora E. B. Tiller)

Jason Butler Harner najpoznatiji je po utjelovljenju “Gordona Northcotta” u filmu Clinta Eastwooda Zamjena nominiranom za Oscara, u kojem glumi s Angelinom Jolie. Jednako je uspješan na kazališnim daskama. Nedavno je odradio sezonu pred rasprodanim gledalištem predstave Through a Glass Darkly, adaptacije filma Ingmara Bergmana, a s njim glumi Carey Mulligan iz Atlantic Theater Company.
Butler Harner na Broadwayu je debitirao u trilogiji Toma Stopparda The Coast of Utopia, koja je osvojila sedam nagrada Tony – najviše u povijesti Broadwaya za jednu predstavu. Godine 2005. osvojio je nagradu Obie za ulogu Tesmana Heddi Gabler u New York Theatre Workshopu. Iste je godine nominiran za nagradu Drama Desk za predstavu The Paris Letter s Ronom Rifkinom.

Zanimljivosti:

Alcatraz je serija koja je ponovno podigla opću zainteresiranost javnosti za pravim zatvorom na Alcatrazu i to takvu da je National Park Service morao izraditi posebne znakove upozorenja za turiste. Obožavatelji televizijske serije znali su u nekoliko navrata pobjeći s ture i pokušati pronaći "glavni centar" koji je u seriji prikazan da se nalazi u podzemlju, ispod zatvora. Jedan od znakova na Alcatrazu ističe: "Televizijska serija Alcatraz bavi se izmišljenom pričom i mnoge prostorije koje su u njoj opisane nisu stvarne. Zatvorena područja otoka Vas štite, a također štite i povijesnu strukturu i razna ptičja gnijezda."

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju