Tvoje lice zvuči poznato

Domaća produkcija

Ana Vilenica

Natjecatelj

Ana Vilenica rođena je u Rijeci 16. srpnja 1978. godine. Ana je kazališna, televizijska i filmska glumica.

Maturira na Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, te upisuje Studij hrvatskog i engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Na trećoj godini studija, ljubav prema glumi prevladava, te kao stipendist Grada Rijeke, 1998. godine upisuje Studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. 2003. godine diplomira. U Narodnom pozorištu, Kamernom teatru 55, i SARTR-u (Sarajevskom ratnom teatru), ostvaruje uloge u predstavama:  ''Hamlet'', ''Mjera za mjeru'' i ''Poručnik Inishmor''. U kratkometražnom igranom filmu A ''Prvo smrtno iskustvo'', izabranom u selekciju filmskog festivala u Cannesu pojavljuje se u glavnoj ulozi. Glumi u nagrađivanom filmu Pjera Žalice ''Gori vatra''.

Svoj drugi magisterij, iz suvremene kazališne prakse na temu umjetnikova oslobađanja kroz interakciju s publikom,  stječe na glasovitoj Central School of Speech and Drama u Londonu. Glumi u «site-specific» projektu ''Underground'' u kazalištu Barbican. Glumi u predstavi ''Dreams, come out to play'', Birmingham Repertoary Theatre, kao dio ''BT studija'', osnivača Richarda Burtona i Elizabeth Taylor, u vlasništvu Sveučilišta u Oxfordu. Glumi u projektima najveće i najvažnije britanske filmske i televizijske škole- National Film and Television School. Izabrana u projekt Iana Knoxa, redatelja višestruko nagrađivanog BAFTA nagradom. 2006. godine, razvija se autorski, te producira i režira kratkometražni igrani film ''The Window''.

2008. dolazi u Zagreb gdje nastavlja glumački rad u kazalištu i na filmu, kao i na televiziji u različitim televizijskim formama. Glumi u glavnim i sporednim ulogama u serijama ''Ponos Ratkajevih'', ''Mamutica'', ''Dolina sunca'', ''Dnevnik plavuše'', ''Kud puklo da puklo'' i drugima. Na filmu se, između ostalih, pojavljuje u nagrađivanom kratkometražnom filmu ''U mojoj glavi anđeo'' te dječjem filmu ''Duh u močvari''. Nastupa u splitskom, zagrebačkom i riječkom HNK, te ZKM-u i Kazalištu ''Trešnja''. Glumi u predstavama ''Srce moje kuca za nju'', ''Pijani proces'', ''Aladin'', ''Sladoledu'', ''Hekubi''. 2014., nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mladež, za ulogu Crvenkapice u istoimenoj predstavi Kazališta ''Trešnja''. Autorica je platforme i projekta, te jedna od glumica u predstavi ''Projekt 12/2'', nastaloj u koprodukciji čuvenog njujorškog kazališta ''LA MAMMA'' i zagrebačkog ZKM-a. 

Iskustvo glumca u javnom nastupu, odnosno neglumačkom nastupu uživo na televiziji, stječe vođenjem bosanskohercegovačkog ''Eurosonga''. Kao dramski pedagog i redatelj, surađuje s dramskim studijem ''Zajc i Malik'' gdje režira predstave ''Cvrčak i mrav'' te ''Čudovišta iz ormara''.  Vilenica je dugo radila na projektu ''Duet za jednoga'' koji je svjetlo dana ugledao krajem siječnja ove godine. Radi se o predstavi kojoj je cilj senzibilizirati javnost na probleme s kojima žive oboljeli od multiple skleroze.

O sudjelovanju u showu ''Tvoje lice zvuči poznato'' Ana je rekla:

Htjela bih konačno razbiti strah od pjevanja i te vrste nastupa. Jako, jako volim pjevati, a uvijek se smrznem kad pjevam na sceni.

Zanimljivosti

X