Miroslav Vuković: ''Nadamo se da će kupci prepoznati ljubav i rad koji smo pretočili u pivo''

 Miroslav i Martina Vuković napravili su odvažan korak i prijavili svoje craft pivo u ''Startaj Hrvatska''. Proizvodnja koja se isprva odvijala na tavanu kuće, doživjela je velika ulaganja i odricanja. Kada su saznali da je njihov proizvod među osam koji su ušli u projekt, nisu tratili vrijeme. Prodali su svoj automobil kako bi novac uložili u proizvodnju, kupili tri nova fermentora, a Miroslav je uzeo i neplaćeni dopust na poslu. Dug je put od prolaska na audiciji do izvršenja dugačke liste zadataka koju su dobili kako bi proizvod mogao dospjeti na police velikog trgovačkog lanca, ali oni su ga zajedničkim snagama uspjeli svladati.

Njihov proizvod, pivo ''4 mudraca'' poseban je po tome što se radi o nepasteriziranom i nefiltriranom pivu koje do kupaca dolazi onako kako je izašlo iz njihove male pivovare i zato mu je potreban poseban transport i skladištenje.

Miroslav, koji je 2009., sa samo 19 godina doživio tešku prometnu nesreću čije su posljedice i danas vidljive na njegovom licu, pronašao je ljubavnu sreću s Martinom. Ona mu je velika podrška od samog starta, te i sama često zasuče rukave kako bi se prodaja piva odvijala što uspješnije. Hobi pripremanja craft piva pretvorili su u posao 2021. godine. I dok Miroslav tumači da su četiri mudraca njihovog piva sastojci – voda, hmelj, kvasac i ječam, Martina dodaje kako ona četiri mudraca za fino pivo smatra članove njihove obitelji čija imena počinju na M – Miroslav, Martina i njihova djeca Matko i Marla.

Sasvim je sigurno da četiri mudraca stoje iza njihovog craft pale ale piva. Radi se o svijetlom pivu ''4 mudraca'', punog, pomalo voćnog okusa, s aromom slada. Za razliku od lagera, najrasprostranjenije vrste piva tzv. donje fermentacije, jer se vrši pri niskim temperaturama, a kvasci se talože na dnu, pale ale je pivo gornje fermentacije i kvasci se zadržavaju na površini, dok se fermentacija obavlja intenzivnije, na višim temperaturama. Ovo craft pivo u potpunosti zadovoljava hladni lanac, što krajnjim korisnicima omogućuje vrhunski užitak, jer je upravo onakvo kakvo je izašlo iz proizvodnog pogona ‒ bez pada kvalitete, sa svim sačuvanim blagodatima nepasteriziranog i nefiltriranog piva. ''4 mudraca'' svoju pitkost i punoću okusa zahvaljuju i činjenici da se još jedino u Vukovićevoj malog punionici pivo kuha na drva.

U jednom trenutku Martina je, priča, odlučila prodati 50 paketa piva. Budući da Miroslav nije bio uvjeren da će to moći, u njoj se probudio inat, pa si je povećala cilj na 100 komada. Iako je i sama bila svjesna da će to biti teško, naposljetku je uspjela doći do svog zadanog cilja. Potom je Miroslava prijavila na ''Startaj Hrvatska''. Nakon pregleda pogona i dobivanja popisa što moraju popraviti u svojoj pivovari, krenuli su na izvršavanje zadataka i ispunjavanja rokova. ''Bilo je izazovno i teško uskladiti to s našim životom i još jednim projektom na kojem radimo'', rekla je Martina.

Na razgovoru s predsjednikom Uprave SPAR Hrvatska Helmutom Fenzlom, doznali su da su napokon dobili dugo očekivanu priliku. ''Craft pivo doživjelo je pravi bum na tržištu i zbog toga se ponuda craft piva u prodavaonicama SPAR proširila'', pojasnio im je Fenzl. ''Ovo je za nas prilika života. Znači da ćemo se moći posvetiti pivu, raditi čitav dan samo to. Kad djeca narastu sigurno će misliti kako smo bili hrabri što smo se prijavili na televiziju u Startaj Hrvatska'', ispričao je Miroslav.

Uskoro im je Žana Lovrić, Direktorica nabave i prehrane & NF1 SPAR Hrvatska, priopćila koliko će piva SPAR Hrvatska naručiti od njih: ''To što ste uzeli neplaćeno u ova nesigurna vremena govori nam da jako vjerujete u svoj proizvod. SPAR će od vas naručiti pale aile svjetlo pivo '4 mudraca' u količini od 7.000 komada. Prodavat će se u 100 SPAR i INTERSPAR trgovina''.

''Presretni smo. Mislim da smo napravili veliku stvar i da se trud kroz godinu jako isplatio'', rekla je Martina te dodala kako su ponosni na sebe i ono što su zajedno stvorili. ''Puno je truda i vremena uloženo u proizvod. Nadamo se da će kupci prepoznati ljubav i rad koji smo pretočili u pivo'', kazao je za kraj Miroslav.

Ne propustite drugu emisiju ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju 9. listopada na Novoj TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju