Najlošije tanjure napravili su Marko, Nikola, Ivana i Maja Jalšovec.

Kandidati MasterChefa ovoga su puta žiri trebali povesti na gastronomsko putovanje oko svijeta. Stjepan, Damir i Melkior Matei Alduk ponudili su pet zvona, a ispod svakog su se skrivale po tri namirnice specifične za neku od svjetskih kuhinja. Matea je za sebe izabrala one s kojima može pripremiti neko francusko jelo, te namirnice ispod ostalih zvona raspodijelila među kandidatima. No nije im htjela previše otežati, pa je primjerice Marku Kolaku dala meksičku kuhinju, koja sadrži njemu poznate namirnice. Damir im je priopćio pravila izazova: ''Vaš je zadatak opet jedno putovanje u zemlju po nekim namirnicama koje su specifične za tu zemlju. Svatko od vas imat će tri glavne namirnice. Pored njih imat ćete mogućnost uzeti još šest namirnica u dućanu. Za kupovinu u dućanu imat ćete tri minute, a u koju ćete zemlju putovati, to je odredila Matea''.''Nemam osjećaj da ću danas biti najbolja, ali nadam se da neću biti ni najgora'', rekla je Matea prije nego što je počela kuhati. Još jedna od prednosti koja joj je ovoga puta pripala, jer je skuhala najbolje jelo iz kutije iznenađenja, jest i ta da je mogla iskoristiti pet minuta tijekom kuhanja na aktivnost po vlastitoj želji. Iako je to uključivalo i pozivanje chefova da joj pomognu u pripremi jela, Matea je to zaboravila i pozvala ih na kraju kad je sve već bilo gotovo i kad je shvatila da je presušila patku. Kada ju je izvadila iz pećnice, pozvala je Stjepana, Damira i Melkiora da je malo ''podignu''. ''Danas nisam trebala kuhati i to je to'', rekla im je. Melkior ju je zatim odlučio oraspoložiti selfijem iz kuhinje. Stjepan joj je pak rekao da mu je zasmetalo što ih nije pozvala da joj pomognu s jelom. ''O sebi sam naučila da bih trebala više slušati sebe i svoj osjećaj, a ne da me netko gura u neki kantun u kojem ne želim biti'', rekla je.Tihomir Krklec bio je oduševljen namirnicama koje je dobio jer nisu mu sve bile poznate, pa je imao priliku probati nešto novo. No on i Lucija Kerečin nisu na vrijeme izašli iz dućana. Stoga su im chefovi rekli da ako se to još nekome ponovi, taj neće kuhati i automatski će ići u eliminaciju. ''Drago mi je što nismo sankcionirani'', rekla je Lucija.

''Kuhajte najbolje, kuhajte pametno'', poručio im je Damir te otkrio da imaju 60 minuta za kuhanje.

Kad je došlo vrijeme za početak kuhanja, svi su pohitali prema posuđu, a Tihomir si je uzeo više lonaca te mu je pritom jedan ispao. ''Lete tave i teće na sve strane'', komentirao je Stjepan, a Damir je primijetio da vidi prve znakove nervoze kod kandidata. Melkior je pak zaključio kako bi i on prvo uzeo sve lonce koji mu trebaju te da tako razmišlja top 15 kandidata.''Išla sam na varijantu Kinezi su radili Pelješki most'', komentirala je Maja Jalšovec kada je žiri došao do nje i pitao kakvo jelo priprema. Nakon što je kuhanje bilo gotovo i dok je Maja žiriju donosila jelo, bila je zabrinuta je li joj tijesto dovoljno pečeno. Kada je žiri ispljunuo tijesto, bilo joj je jasno da je njezina zabrinutost opravdana.

Maja Šabić i Ivica Višić imali su slična jela. Maja je imala rižoto, a on rižu, pa mu je Melkior dao savjet: ''Da bi se dobio rižoto, treba napraviti rjeđu rižu, staviti je sa strane i dodati maslac. Ne kuhati maslac, nego ga samo staviti na rižu. Time se dobije kremoznost''.

Ivana Ivić i Lora Cepetić pozvane su zajedno jer su imale iste greške. ''Ivana, ponovi li se ovakav tanjur... sad se već trebaš zapitati što se događa. Ovo nisi ti, uvjeren sam'', rekao je Stjepan. S druge strane, pohvalio je Loru kazavši da je toliko inovativan tanjur da bi ga uvrstio u najbolje tanjure. ''Na ovom tanjuru vidim novu Loru koja se bori da dođe do pehara'', rekao joj je Damir.

Nikola Kotur i Lucija Davidović dobili su kritiku da su im tanjuri vizualno loši. ''Vizualno totalno pogrešan izbor tanjura i kod jednih i kod drugih. Kao da je cestovno raskrižje. Ne mogu prihvatiti da dobijemo tanjur koji je kao prometna nesreća. Ovo je prirodna katastrofa'', komentirao je Damir.Tihomir je donio tanjur koji je vizualno osvojio žiri, a Melkior ga je odlučio fotografirati. ''Savršeno ljetno restoransko jelo da se započne večera'', komentirao je Stjepan.

Marko se našao u nevolji jer se odlučio raditi chilli con carne, ali nikada ga nije jeo niti vidio, a žiriju je rekao da je pripremio ''čili konkare''.

Kandidati koji su žiriju uspjeli priuštiti nezaboravno putovanje oko svijeta ukusnim okusima globalne kuhinje jesu Luka Marin, Lora, Tihomir, Leo i Anita te oni idu u borbu za imunitet. ''Pokazali ste da istinski zaslužujete biti u top 15 MasterChefa'', rekao im je Damir. No dva su se jela ipak isticala – Lorino i Tihomirovo.

Najlošije tanjure napravili su Marko, Nikola, Ivana i Maja Jalšovec. Stjepan je priopćio kako među najlošijim jelima ima i najbolje, a to je Markovo jer je radio jelo koje nikada nije jeo.

Što očekuje kandidate MasterChefa u eliminacijskom izazovu, doznat ćemo uskoro.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju