Zvijezda sljedeće priče uvrštena je na listu zaštićenih kulturnih dobara Lijepe naše, a na Braču je ponosno ističu kao jednu od svojih najznačajnijih tradicija.

Riječ je o bračkom vitalcu, jelu koje se još od 18. stoljeća priprema u svečanim prilikama. Janjeće srce, pluća i jetra na ražnju - nekima će zvučati čudno ili bizarno, ali na Braču to je pravi specijalitet!

Litra maslinova ulja za tisuću kuna? Ne brinite, tržište se nije baš toliko otelo kontroli - osim ako se ne radi o ulju posve ekskluzivne masline! Sorta buharica, naime, raste isključivo na istočnom dijelu otoka Brača, pa je prošle godine proizvedeno samo sto litara. Jedni kažu buharica, drugi buhavica, ali svi se slažu u jednom – ova posebna sorta pravi je praznik za oči i nepce, a priča joj je, kao i sve u Selcima na Braču, itekako posebna.

Otočki život nadaleko je poznat po sasvim posebnom životnom ritmu, a neizostavni dio tog ritma su i balote! Tako, naime, ovdje nazivaju boćanje, idealan način za odmor, zabavu, razmjenu informacija ali i - privlačenje turista. Malo sunca, malo mora i puno natjecateljskog duha, ali onako dalmatinski, bez puno živciranja - sve to i još puno više podrazumijevaju balote, koje su u bračkim Povljama stoljetna tradicija. Atmosfera je opuštena, ali pravila su, kaže nam Ivan Ostojić iz Povlja, stroga i jasna!

Za dobar štimung na bračkim kalama, ali i promociju otoka u svijetu, brine se klapa Timbar. Postoje tek dvije godine, zagovaraju tradicionalni a capella način pjevanja, a u vitrini već imaju i neke nagrade! U svom debitantskom nastupu, klapa Timbar osvojila je prvu nagradu publike na Festivalu dalmatinskih klapa u Bolu na Braču, ali postigla i nešto još više - ušutkala lokalne skeptike koji su sa čuđenjem pratili sklapanje prve muške klape iz Selaca!