"Zdravstvo, uz obrazovanje, je zaista temelj za bolje društvo"

Propuštene emisije gledaj besplatno na  NOVATV

Reporterka informativnog programa Nove TV, Martina Bolšec Oblak, ovogodišnja je dobitnica nagrade Hrvatske liječničke komore za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke profesije u javnosti. Tijekom 2022. kontinuirano je izvještavala o temama vezanim uz zdravstvo. Reportaže koje je snimala za Novu TV bavile su se reformom zdravstva, problemima liječničke profesije, problemima s listama čekanja, stanjem zdravlja nacije te situacijom s pandemijom, novim varijantama virusa i cijepljenjem protiv koronavirusa. U svojim reportažama o pandemiji, za sugovornike je birala predstavnike liječničke profesije kako bi se javnosti prezentirale stručne, objektivne i točne informacije.

"Naravno da je velika čast primiti nagradu, a pogotovo kada dolazi od struke čiji sektor pratim. Ovo je druga godina za redom da ovakvo priznanje dolazi baš na Novu TV, i mislim da to najbolje pokazuje kako i koliko pozicioniramo zdravstvene teme u našem Dnevniku. Nerijetko nam se javljaju gledatelji, s nekim problemom ili pohvalom za zdravstveni sustav, i puno puta se stvari u sustavu mijenjaju baš tada, kada dođu u fokus javnosti. Zdravstvo, uz obrazovanje, je zaista temelj za bolje društvo, jer se tiče baš svakog od nas. Svatko će u nekom trenu zatrebati medicinsku pomoć, i zato o tim temama nastavljamo izvještavati i u 2023. godini.", izjavila je Martina Bolšec Oblak.

Hrvatska liječnička komora svoje godišnje nagrade dodjeljuje profesionalcima koji su svojim stručnim, znanstvenim te javnim i društvenim djelovanjem doprinijeli unapređenju hrvatskog liječništva i liječničke profesije, a sama dodjela održala se u subotu 10. prosinca.

Dobitnik godišnje nagrade HLK-a za najzapaženije stručno ostvarenje u 2022. godini je radiolog dr.sc. Luka Novosel iz KBC-a Sestre milosrdnice, koji je tijekom 2022. započeo rutinsku primjenu četiriju interventnih radioloških zahvata, od kojih je većina po prvi put u Hrvatskoj napravljena upravo u ovoj godini. Primjenom metode kreiranja arterijsko-venske fistule za hemodijalizu endovaskularnim putem, mehaničkom trombektomijom kod plućne embolije u visokorizičnih pacijenata te uvođenjem metoda krioablacije tumora i elektroporacije jetrenih metastaza značajno je pridonio kvaliteti liječenja bolesnika, unaprijedio hrvatsku medicinu i svrstao je uz bok svjetskih standarda dobre kliničke prakse.

Dobitnici nagrade HLK-a za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke su izv. prof. prim. dr. sc. Josipa Radić u kategoriji znanstvenika starijih od 40 godina i liječnik Andrija Matetić u kategoriji znanstvenika mlađih od 40 godina.

Nagradu za iznimno djelovanje u zaštiti prava liječnika te promicanju interesa hrvatskog liječništva u 2022. dobio je liječnik Marin Smilović.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju