Boris i Maris započinju svoj život na brodu te Maris punim plućima upija sreću i slobodu.

55.ep - 27. studenog

Maro ode u posjet djedu preminulog mu prijatelja Lukše. Dirnut je Lukšinim djedom, koji je uslijed rata oslijepio i koji ga se ne sjeća, već ga zamijeni za Lukšu. Maro ga nagovara da napusti opustošeno selo, što djed odlučno odbija. Za to vrijeme Jana odlazi pogledati rodnu kuću svog voljenog Mara. Maro je povišeno emocionalan zbog susreta s djedom i pogledom na svoj rodni kraj te skoro izazove neprijatelje da ga ubiju, ali spasi ga Jana, u koju Maro ima sve više povjerenja.

Maris, potaknuta oslobođenjem Borisa, krene pakirati stvari i seli se iz kuće. Juditi ne kaže ništa, ali Dživu, koji je skriven u mraku svjedočio sukobu sa Sonjom oko Borisa, prizna da odlazi k Borisu. Boris i Maris započinju svoj život na brodu te Maris punim plućima upija sreću i slobodu.

Judita dolazi u konobu odati počast Lukši, no tamo naiđe na neprijateljske poglede Dijane i Šiška, što je duboko pogodi te se slama uz kameni zid i moli za snagu da pogleda hrabro u oči svim izazovima ispred sebe. U tom stanju je zatekne Dživo koji se želi približiti kćeri, no ona ga suoči sa svim novim saznanjima o njemu što ga duboko pogodi.