Maro odahne kad shvati da je Judita dobro. Žure u grad, gdje Maro saznaje da su mu roditelji u opasnosti. Za Juditu se pobrine Lukša, i Deša koja joj sanira ranu.

2.ep - 16. rujna

Maro odahne kad shvati da je Judita dobro. Žure u grad, gdje Maro saznaje da su mu roditelji u opasnosti. Za Juditu se pobrine Lukša, i Deša koja joj sanira ranu. Deši je teško jer ju je Dživo jutros bezdušno napustio kako bi bio uz svoje. U vili Menčetić nastane panika kad shvate da nema Judite, a rat je počeo. Na užas Maris, ni Dživo nije spavao kući. Judita konačno stiže, i po prvi put laže roditeljima ne otkrivajući da je noć provela u Marovom zagrljaju.

Šiško je odlučan da ostane na Grudi, unatoč tome što je čitavo selo otišlo za Dubrovnik. Dijana se plaši. Dolazi Maro i, dok uvjerava oca da trebaju napustiti Grudu, granata pada na njihovu kuću. Svjestan da je zbog njegove tvrdoglavosti Dijana umalo stradala, Šiško pristaje napustiti Grudu. Međutim, u zadnji trenutak se predomišlja.

Judita moli Janu da ode s njom do konobe, jer se želi uvjeriti da je Maro sretno stigao. Jana je odbija i Judita sama bježi iz kuće svom dragom. Jana je izda i kaže sve Dživu i Maris. Dživo ljutit dolazi po kćer u konobu.

Deša se brine za sve brojnije ranjenike i prognanike iz zaleđa, gdje rat bjesni.