'Sedmorica veličanstvenih' adaptacija je 'Sedam samuraja' legendarnog Akire Kurosawe.

Brynner, McQueen, Bronson, Vaughn, Dexter, Coburn and Buchholz igraju glavne likove – sedmoricu bandita zaposlenih za obranu malog meksičkog sela od pljačkaša.

Glazbenu temu skladao je Elmer Bernstein. Skladba je postala vrlo važni dio Americane odnosno povijesnih materijalnih i nematerijalnih fenomena američke povijesti. Svoju popularnost postigla je dijelom i zahvaljujući reklamama za cigarete Marlboro koje su uz pomoć tajnovitih kauboja promovirale taj proizvod.Ova glazba vam se učinila poznatom? To je zato što je upravo ova skladba korištena za uvodnu špicu jedne od najpopularnijih serija za mlade na ovim prostorima – legendarne Smogovce.

'Sedmorica veličanstvenih' je izabran za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru SAD-a kao kulturno, povijesno i estetsko dobro.Iako su kritičari u pogledu filma bili podijeljeni, John Sturges dobio jepohvalu od jedine osobe koja mu je važna – Akire Kurosawe. Japanski majstor filma bio je toliko impresioniran da je američkom režiseru kao poklon poslao tradicionalni obredni mač.

'Sedmorica veličanstvenih' novčano nije dobro prošao u američkim kinima, no kada je došao u Europu postao je apsolutni hit i umnogostročio u njega uloženi novac.Steve McQueen koji na filmu igra Tannera je žarko želio ulogu, no to mu raspored snimanja serije nije dopuštao. Skovao je plan i razbio auto te je dok je bio na 'bolovanju' snimio ovaj film.Vin Tanner, odnosno McQueen, zajedno s Chrisom (Yulom Brynnerom) u jednom mirnom američkom gradiću pronalaze mještani malog meksičkog sela. Umorni od konstantnog izrabljivanja i terora zaposle dvojicu prijatelja i revolveraša nakon što ih uvjere da im je pametnije unajmiti ljude koji znaju s oružjem. Njih dvojica okupljaju ekipu od sedam iskusnih revolveraša od kojih većina vjeruje kako će dobiti nagradu ukoliko obrane selo. Oni dolaze među seljane i pokušavaju ih naučiti revolveraškim vještinama istovremeno spremajući obranu sela.

 

Vestern 'Sedmorica veličanstvenih' ne propustite pogledati u subotu na Novoj TV! Više filmskih naslova potražite na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju