Provjereno donosi rekonstrukciju događaja iz Petrove bolnice.

Nakon što je razoran potres pogodio Zagreb, trudnice, rodilje i bebe bile su prisiljene napustiti Petrovu bolnicu. Ali, gdje su mogle otići? Vani je bilo hladno, a bebe su u inkubatorima na temperaturi od 37 stupnjeva. Da njihova nesreća bude veća, to je jutro u Zagrebu počeo padati i snijeg. Nekome je tada sinula ideja: smjestit će ih u kućicu portira. To je jedino mjesto koje je daleko od zgrade, pa je sigurno ako se ona počne urušavati, a istovremeno je i grijano.Ubrzo je krenula akcija spašavanja. 26 beba palčića dežurna je liječnica ručno intubirala jednog po jednog. Sestre su ih potom zamatale u deke, pokrove inkubatora i trčale s njima van. U kućici od par kvadrata bilo je kao u mravinjaku. 26 beba i tko zna koliko sestara i liječnika. Izlazili su i ulazili na smjene jer su im ručno morali upuhivati svaki udisaj, od kojih je svaki je doslovno bio borba za život.

Najmanja među palčićima bila je malena Elena teška od 590 grama, a najmlađi je bio maleni Toma, rođen nekoliko sati prije potresa. Njih su dvoje bili u jedinom inkubatoru koji su uspjeli iznijeti iz bolnice u dvorište. Tamo su proveli nekoliko sati punih neizvjesnosti, straha i brige.

Provjereno je rekonstruiralo te trenutke: od 6:25 tog nedjeljnog jutra pa sve do odluke da se bebe palčići sele u bolnicu u Dubravi. Čudesna je to priča o liječnicima i sestrama Petrove bolnice, istinskim herojima i o majkama čija su se djeca to jutro borila za život.

Cijelu rekonstrukciju možete pogledati besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju