Prema istoimenom romanu autora Halita Ziya Uşaklıgila koji je imao velik utjecaj na modernizaciju turske književnosti 20. stoljeća. Priča o zabranjenoj strasti i intrigama!

Kako bi napakostila svojoj majci, prelijepa Bihter se udaje za starijeg imućnog bogataša. Misleći kako će živjeti mirnim životom, u njegovoj kući ipak upoznaje mnoge neprijatelje, uključujući njegovu djecu i poslugu. Njena majka Firdevs uskoro saznaje za kćerinu strast prema naočitom Behlulu te vidi odličnu priliku da joj se osveti….

Jedna od najgledanijih serija u Turskoj snimana je na lokacijama Istanbula i unijela je u taj dio Europe televizijsku revoluciju prikazujući otvorenu strast na koju nitko ne može ostati ravnodušan. Protagonisti serije su prelijepa Beren Saat i Kıvanç Tatlıtuğ koji svojom pričom pomiču granice i prkose tradiciji svoje zemlje.

(Aşk-ı Memnu), Turska, 2008. godine
Autor: Halit Ziya Uşaklıgil
Scenarij: Ece Yörenç, Melek Gençoğlu
Redatelj: Hilal Saral

NAGRADE:
- nagrada Ankara University, Faculty of Law - najbolja TV serija
- nagrada Vefa High School Kemal Sunal Culture i Art Awards - najbolja TV serija
- nagrada Beykent University- najbolja glumica (Bereb Saat) i najbolji glumac (Kivanc Tatlitug)
-nagrada Istanbul Universtiy Informatics - najbolja serija i glumac (Selcuk Yontem)
- nagrada Kadir Has University - najbolja TV serija
- nagrada Magazine Journalist Association - najbolja TV serija
- nagrada TED Afyon College - najbolja TV serija
- nagrada Galatasary Universtiy - najbolja TV serija

ULOGE
Firdevs Yöreoğlu-Nebahat Çehre
Behlül Haznedar -Kıvanç Tatlıtuğ
Bihter Yöreoğlu -Beren Saat
Adnan Ziyagil -Selçuk Yöntem
Nihal Ziyagil -Hazal Kaya
Bülent Ziyagil -Batuhan Karacakaya
Deniz de Courton -Zerrin Tekindor
Peyker Yöreoğlu -Nur Aysan
Nihat Önal -İlker Kızmaz

RADNJA:
Nakon smrti supruge bogataš Adnan Ziyagil povukao se iz društva te cijeli život fokusirao na svoju djecu, prelijepu kći Nihal i sina Bulenta. U Adnanovu životu postoje još neki ljudi bez kojih ne može zamisliti svakodnevnicu - poput dadilje Deniz te nestašnog nećaka Behlula. No misleći kako je njegov ljubavni život završen, Adnanov susret s fatalnom Bihter mu dokaže kako u njegovom srcu ima mjesta za još jednu ženu. Očaran prelijepom i mnogo mlađom Bihter, Adnan je zaprosi, a djevojka pristane unatoč neodobravanju okoline. Bihter ima i svoju stranu priče. Naime, ona je odrasla uz manipulativnu i proračunatu majku Firdevs, koja ne preže ni pred čim kako bi se domogla novca. Upravo iz tog razloga Bihter postane suparnica svojoj majci koja je više od svega htjela postati suprugom moćnog Adnana. Brak između moćnika i lijepe djevojke pokrenut će lavinu strasti i prijevare koja se teško može zaustaviti. Nakon udaje, Bihter nije razmišljala da joj novi ukućan postaje i privlačni Adnanov nećak Behlul, koji će u njoj probuditi intenzivne osjećaje. Nakon što padne u naručje voljenom muškarcu te prevari svog supruga, Bihter će morati računati i na još jednu protivnicu, svoju majku. Uvjerena kako joj se konačno pružila priliku da se osveti kćeri, Fidervs napravi sve u svojoj moći da oženi Behlula za Adnanovu kći Nihal te uništi Bihter svaku priliku za ljubav. Između strasti, prijevare i osvetoljubive majke Bihter mora pronaći način da vrati ljubav natrag u svoj život.

ZANIMLJIVOSTI:
- Roman 'Aşk-ı Memnu' poznatog turskog autora Halita Ziya Uşaklıgila iz 1900. godine prvi put je za seriju adaptirao Halit Refiğ 1975. godine. Ovaj roman je prvi put u nastavcima objavljivan 1899. i 1900. godine u vodećem turskom književnom časopisu tog vremena 'Servet-i Fünun'. Osim toga prema ovom romanu nastala je i predstava u tri čina Tarıka Günersela koji je napisao i libreto prema ovom djelu. Opera je premijerno održana 2003. u nacionalnom kazalištu Mersin.
- Aşk-ı Memnu u prijevodu s turskog znači 'zabranjena ljubav'.

O GLUMCIMA:
Kivanc Tatlitug je rođen u Adani 1983. u južnoj Turskoj. Kivanc je osvojio natjecanje 'Model World' te tako ušao u profesionalni svijet manekenstva. Zbog očeve bolesti preselio se u Istanbul gdje je počeo igrati košarku za klub Ülkerspor. Ovaj plavooki glumac odigrao je i ulogu u komediji 'Amerikalılar Karadeniz'de 2' redatelja Kartala Tibeta. Glumio je u serijama turske produkcije, a proglašen je i najseksi živućim muškarcem svoje zemlje.

Beren Saat je 26-ogodišnjakinja iz Ankare. Diplomirala je menadžment na sveučilištu u Ankari. Odigrala je ulogu Nermine u seriji 'Aşkımızda Ölüm Var' te Zilan u seriji 'Aşka Sürgün'. Glumila je u mnogim serijama turske produkcije, a svojim atraktivnim izgledom osvojila je srca gledatelja u ulozi fatalne Bihter. Hrvatska publika Beren je imala priliku gledati i u ulozi Fatmagul u turskoj uspješnici 'Izgubljena čast.'

O LIKOVIMA:
Bihter Yöreoğlu (Beren Saat) – mlada žena koja svoju majku smatra odgovornom za oca, prepuna je mržnje prema njoj. Bez oklijevanja Bihter koristi svoju pamet i ljepotu da majku učini nesretnom. No upoznavši imućnog g. Ziyagila u fazi samoće i tuge, prima njegove pouzdane ruke i kreće prema novom životu.

Adnan Ziyagil (Selçuk Yöntem) – prije jedanaest godina izgubio je suprugu i zbog toga se povlači iz društvenog života u svoju vilu. Svu pozornost posvećuje djeci. Adnan je dobra prilika za brak za svoju primjerice Firdevs. No, on ljubav koju je tražio pronalazi uz mladu Bihter uz koju ponovno proživljava zaboravljene osjećaje. Zato će između majke i kćeri nastati dugogodišnji sukob.

Behlül Haznedar (Kıvanç Tatlıtuğ) - ženskar i vrlo neodgovoran mladić koji se ne trudi završiti školu ni pronaći posao, nego iskoristiti financijsku moć gospodina Zyagila. Behlül vodi lagodan život punim plućima i uživa naklonost cijele obitelji. Nakon djevojaka koje je lako osvajao, morat će proći važnu životnu kušnju.

Firdevs Yöreoğlu (Nebahat Çehre) - vrlo ambiciozna žena koja je nedavno izgubila supruga. Nakon suprugove smrti nije dobila očekivano nasljeđe, ali je zahvaljujući prezimenu zauzela značajan društveni položaj. Prema kćerima osjeća konkurenciju. Ni iznenadna smrt supruga nije je mogla odvojiti od društvenog života i ona je i dalje na važnim događajima u središtu pozornosti.

Deniz de Courton (Zerrin Tekindor) – rođena od majke Turkinje i oca Francuza, koju otac napušta kao bebu, Deniz s majkom seli u Tursku. Cijelu mladost provodi u vili Adnana Ziyagila i brine o djeci nakon smrti Ziyagilove supruge. S jedne strane preuzima ulogu majke i domaćice, a s druge se veže za uz Adnana beznadnom ljubavlju.
Nihal Ziyagil (Hazal Kaya) - smatra svojeg oca jedinom osobom na koju se može osloniti nakon gubitka majke. Iako je samo djevojčica ona se ponaša i kao čuvarica g. Ziyagila. Ljubomorna je na svakoga tko mu se približi i koristi sve metode da bi od njega odbila žene.

Bülent Ziyagil (Batuhan Karacakaya) - Adnanov veseli sinčić. Izgubio je majku u vrlo ranoj dobi, no Deniz je uvijek skrbila o njemu, pa nije tako krhak i osjetljiv kao Nihal.
Nihat (İlker Kızmaz) - oslabljen očevom autoritarnošću, slaba je osobnost na koju je lako izvršiti utjecaj. Ocu ne prigovara otvoreno, a majka ga podržava u svemu. Njegova odluka da oženi Peyker udaljit će ga od oca, ali će postati ovisan o majčinoj novčanoj pomoći i zaštiti.

Peyker Yöreoğlu (Nur Aysan) - Iako je Peyker, druga Firdevsina kćer, nezadovoljna ambicioznom majčinom naravi, ne može je mrziti. Ne zna sve što i Bihter, a nije dovoljno jaka da se odvoji od majke. Njezin odnos s Behlulom loše je završio, ali je pronašla ljubav i povjerenje u Nihatu, za kojega se udaje.

Elif (Eda Özerkan) - Behlulova djevojka. Iako u sebi osjeća ljubav prema Behlulu, zna koliko je neodgovoran, pa ne očekuje previše i vodi svoj život.

Beşir (Baran Akbulut) - radi u vili Adnana Ziyagila i Nihalin je prijatelj iz djetinjstva, vrlo je čovjekoljubiv mladić. Zaljubljen je u Nihal još od djetinjstva i spreman za nju učiniti sve. Besir, slijep za svakoga osim Nihal, nikad nije uočio osjećaje koje Cemile gaji prema njemu.

Süleyman (Rana Cabbar) - vodi brigu o kuhinji i pokušava držati tračanje pod kontrolom. Iako je vrlo očinska osoba, sve promatra s distance i ne izlazi s idejama ako baš nije nužno.

Nesrin (Evren Duyal) - radi u kuhinji sa Sayeste, zakuhava tračeve umjesto obroka, i sve što se događa u vili prenosi u kuhinju. Same 'oči i uši', radoznala i vesela osoba, ne miruje ni trenutka.

Cemile (Pelin Ermiş) - jedina Nihalina vršnjakinja u vili, Sayestina kćer. Živi u vili još od djetinjstva i radi pod majčinim nadzorom. Besirovo stalno zanimanje za Cemil i razlika u društvenom statusu, kod Cemile uzrokuje ljubomoru spram Nihal.

Aynur (Zerrin Nişancı) - Nihatova majka, jako voli svojeg sina i stalno manipulira s Hilmi zbog sreće svojeg sina. Međutim, sve što potajno radi za svojeg sina iza Hilminih leđa, uzrokuje da se Nihat oslanja na nju za rješavanje svih svojih problema.

Hilmi (Recep Aktuğ) - Nihatov otac, autoritaran je čovjek koji je svoje materijalno bogatstvo stekao na težak način. Odlučan je ne prepustiti Firdevs svoj novac, nego je čak spreman razbaštiniti sina.

Katja (Ufuk Kaplan) - strankinja i vjerna sluškinja gđe Yoreoglu. Ona je njezino uho u vili. Zadaća joj je sve što čuje prenijeti gđi Yoreoglu. Zaljubljena je u Besira usprkos razlici u godinama.