Kao i svakog ponedjeljka, saznajte što vas očekuje u seriji „Asi“ do kraja tjedna, ali i upoznajte grad Antakyu, mjesto kroze koje prolazi rijeka Orontes, puno poznatija kao Asi!

Grad Antakya, kroz koji prolazi rijeka Asi, najviše popularizirana u našoj istoimenoj seriji, smjestila se na jugu Turske, odmah do sirijske granice. Prvi dokazi o naseljenosti i životu u ovom mjestu, datiraju još iz 6. stoljeća prije nove ere. Smatra se da je utemeljitelj grada Nikator, a za vrijeme Rimskog i Biznatskog carstva, grad je bio jedan od najvećih gradova. Također, posebno je mjesto za sve kršćane, s obzirom da su se po legendi, u njemu, sljedbenici Isusa Krista prvi put nazvali kršćanima. Kroz povijest je doživio razna osvajanja i pljačkanja, što od križara, što od raznoraznih sultana i sličnih.

Početkom 19. stoljeća, grad je skoro nestao. Naime, nakon jakog potresa, u jednom trenutku brojao je tek 5000 stanovnika. Ipak, u zadnjih dvije stotine godine još se jednom, poput ptice feniksa digao iz mrtvih, te sada u njemu živi nešto više od dvjesto tisuća stanovnika. Pravo je blago za one željne razgledavanja kulturne baštine, s obzirom da su stoljeća utjecaja razne kulture ostavila veliki trag. Tako možete primjerice vidjeti jednu od najstarijih džamija u Turskoj, Vespazijanov tunel, Arheološki muzej u kojem se nalazi druga najveća kolekcija rimskih mozaika na svijetu te mnoge druge tragove povijesti. Za ljubitelje prirode, recimo da je grad okružen brdima i planinama, s kojih se pruža prekrasni panoramski pogled. Što se najboljeg vremena za posjet tiče, recimo da u Antakyi prevladava mediteranska klima, tako da ako želite krenuti putevima Asi i Demira, najidealnije bi to bilo učiniti na proljeće.