U novoj Danielovoj kolumni pročitajte tko je to prvo pristao, pa odustao od intervjua u Red Carpetu!

Redakcija. Nova TV. Dolazi poziv za press konferenciju Hrvatske udruge nogometnog sindikata. Predsjednik Udruge, proslavljeni reprezentativac koji je za repku odigrao čak 100 utakmica. Inter, Milan, Monaco, sve je to Dario Šimić maestralno odradio. Dolazim na ideju zašto ne napraviti intervju s Darijom. Šaljem službeni upit na njihovu Udrugu. Idući dan javlja mi se tajnik, daje mi Šimićev broj telefona i kaže da mu se slobodno javim. U nedjelju nakon montaže emisije nazovem najvećeg gospodina među nogometašima i objašnjavam da bi na jedan sportsko-zabavan način napravio razgovor s njim. Šimić pristaje. Ne traži pitanja unaprijed. Pristojno ga pitam želi li teme o kojima ćemo razgovarati za pripremu. Nakon kratkog razmišljanja, kaže da može.

Krećemo razrađivati gdje ćemo snimati. Predlažem da intervju odradimo na praznom stadionu na sredini travnjaka i tu se složimo i dogovorimo da ću se javiti da fiksiramo točan dan i sat. Krenem u istraživanje i složim pitanja koja mislim da bi moju publiku zanimala. Pošaljem ih Šimiću. Dolazim na ideju da mu iz fore poklonim knjigu 'o sindikatima' i uručim je na fin i pristojan način, kao i majicu na kojoj će s prednje strane pisati Red Carpet, a sa stražnje Šimić i broj 101. Što označava broj utakmica koje je odigrao za repku, a jedan označava prvi intervju za Red Carpet. Ronalda, Messija i ostalu kremu smo odradili, a domaću još ne, pa se veselim tom snimanju jer o Šimiću zaista mislim da je jedan pristojan i normalan dečko s kojim se da o svemu popričati.

Ponedjeljak, zvoni telefon, vidim zove Šimić, javljam se, po njegovom glasu osjetim da nešto nije okej. Dario objašnjava kako se predomislio jer smo dan prije, u nedjelju, imali njegovu izjavu s press konferencije i da iz tog materijala izvučem priču, jer je novinarka od razgovora koji je trajao 10 minuta izvukla jednu izjavu od nekoliko sekundi. Objašnjavam kako sam pressicu imali kratko jer smo planirali intervju i već smo bili u kontaktu. Objašnjavam da intervju 1na1 ima veću težinu i više prostora za isticanje poruka misleći da mu je važna promocija vlastite udruge. Šimić ipak odustaje.

Razočaran mu se zahvaljujem i završavam razgovor. Postavljam si pitanja - ili se boji, što je najvjerojatnije, ili mu ne odgovaraju pitanja, ali neće reći, premda tvrdi da su pitanja sasvim okej. Ili mu je pak netko napunio glavu da tema sindikata nije za Red Carpet, iako bi mi bilo čudno da je on podložan tuđem mišljenju. I to nije prvi slučaj da se tako nešto dogodio, već vjerojatno 101. Zašto teško dolazimo do intervjua sa sugovornicima? Zato jer pitam ono što me zanima, što je relevantno i ne uvijek ugodno po sugovornika.
Dragi čitatelji, u nastavku imate ekskluzivno pravo zaviriti u sva pitanja koja sam Šimiću htio postaviti, a koja, nažalost i nejsno je zašto, neće dobiti odgovor.

1. Dario, Vi i partneri osnovali ste Hrvatsku udrugu nogometnog sindikata. Ljudi, pa i ja, obično misle kako je što se tiče prava i novca život nogometaša idealan, molim Vas, razuvjerite me konkretnim primjerom ili dva?

2. S kojim problemima vam se obraćaju nogometaši, odnosno vaši članovi?

3. U Hrvatskoj sindikatima opasno pada rejting. Radnici ih optužuju da se bore samo za sebe. U velikoj su defenzivi (nisu organizirali ni tradicionalan prosvjed za Praznik rada?). Vi ste cijelu karijeru bili defenzivni igrač i to jako dobar. Hoćete li tu obrambenu taktiku koristiti u pregovorima s klubovima neplatišama ili ćete jurišati hrabro napadački?

4. Koji su klubovi u Hrvatskoj uopće najveći neplatiše?

5. Neplaćanje ugovora, što je to? Igrali ste u Milanu i Interu, bi li se to tamo moglo dogoditi?

6. Ako da, kako se to tamo rješava?

7. Koja su prosječna klupska primanja nogometaša izuzmemo li Dinamo i Hajduk?

8. Ima li i u takvim, nazovimo ih velikim klubovima problema i koji su?

9. Imate li podršku Hrvatskog nogometnog saveza oko cijele priče, gospodina Markovića i ekipe?

10. Što gospodin Mamić kaže na Vaš najnoviji projekt?

11. Kako inače gledate na njegove neugodne ispade?

12. Postoji li u Hrvatskoj nogometna mafija? Bojite li se pritisaka s razno raznih strana?

13. Svojedobno ste u prepunoj Crkvi sv. Antuna otvoreno govorili o trenucima kad ste na vrhuncu slave, imajući sve što poželite - od novca do sretnog braka i trojice sinova - u sebi ipak osjećali prazninu. Kako ste nadomjestili tu prazninu?

14. Kako Vi konkretno živite vjeru?

15. Kao katolik i veliki vjernik što mislite o nedavnom splitskom gay prideu i velikim neredima koji su se tamo dogodili?

16. Moram Vas pitati i o izjavi krčkog biskupa Valtera Župana koji traži reviziju Zakona o pobačaju. Što mislite o tome, pravo izbora pojedinca ili odluka vlasti, odnosno Crkve?

17. Kakav ste otac, kako odgajate svoja tri sina? Koliko su sada stari? Kakvi su karakterno? Je li najgore prošlo? Curicu na kraju niste dobili, no još nije kasno ili je to to?

18. Za Vašu suprugu kažu da je najljepša supruga nogometaša, znači dobro je tetošite ili ona tetoši Vas?

19. Dugo ste igrali u Milanu, jesu li Vam se događale situacije da iako ste oženjeni, djevojke napadaju? Kako ste se branili ili ste pazili da se uopće ne dovedete u takve situacije?

20. Je li istina da se tamo djevojke nude na pladnju?

21. Vratimo se malo biznisu, poznato je da vodite posao s vodom, kažu da je posao s vodom budućnost, dakle dobro ste nanjušili?

22. Mnogi nogometaši i sportaši prijavljeni su u Monacu, tako da izbjegnu plaćanje poreza u RH. Vi ste također igrali za Monaco, jeste li se prijavili tamo?

23. Ostalo je malo repova kod Vašeg odlaska iz repke... Izbornik Bilić Vas nije, ispravite me ako nemam dobru informaciju, nazvao i rekao da Vas više ne treba i zahvalio nakon 100 reprezentativnih nastupa?

Dario, hvala na intervjuu.