Dobrotvorna fundacija Laureus i ove je godine podijelila nagrade najboljim sportašima, no i okupila legende sporta s kojima tek na ovakvim događanjima imate priliku porazgovarati i saznati kako danas žive.

Na dodjeli sportskih Oscara Laureus, okuple su se sportske legende. Kamere Red Carpeta zabilježile su stramotno ponašanje slavnog tenisaša Borisa Beckera. Na otvorenju dječjeg kampa u kojem sportske legende treniraju klince, pokazao je nedostatak svojih manira.

Kada je Becker stupio na teren Milwalla, nastala je prava medijska pomutnja. Ovaj bivši tenisač i danas izaziva veliku pažnju no prilično je nepristojan, pa čak i kad ga okružuju siromašna djeca. Uvijek napadno žvače žvakaću, a kad ju je konačno izvadio iz usta, umjesto da je zamota u papirić i stavi u džep kao što to rade odgojeni, zafitiljio ju je u snimatelja. Nije ga gađao nego se htio riješiti žvake, no ovaj ju je jedva izbjegao. E pa, žvakača guma se ne baca ni na pod, a kamoli na zatvorenom terenu s umjetnim podom dok djeca a da ni ne pogledaš gdje ćeš je baciti!

No u Lonodu smo dobili intervju i sportske legende Emersona Fittipaldija. Danas 66-stogodišnjak bio je jedan od najboljih vozača formule 1 na svijetu. Fittipaldi danas putuje svijetom, sudjeluje u radu dobrotvornih organizacija te ga možete angažirati kao predavača. Većina penzioniranih sportaša danas ima isto zanimanje. Fitipaldi se je povukao iz sporta 1996 kada je imao prometnu nezgodu vozeći se autocestom. Slomio je tada vrat i povrijedio leđa. Oporavio se tek slijedeće godine a potom se, pazite sad ovo, srušio avionom u džunglu! Danas ima sedmero djece i šestero unučadi. Svi su u sportu. Ženio se tri puta, a sadašnja mlađahna supruga Rosana nedavno mu je rodila drugo dijete.

Novak Đoković dobio je nagradu za sportaša godine, no najviše se veselio što je upoznao skijaša Alberta Tombu.

Nagradu za najboljeg sportaša s invaliditetom pripala je Oscaru Pistoriusu, sprinteru iz Južne Afrike. Iako su mu amputirane obje noge u visini koljena, te trči s protezama, sudjeluje i na natjecanjima za ljude bez invaliditeta. No 2008. na olipiijadi u Pekingu su ga odbili jer su smatrali da su proteze u stvari prednost nad zdravim nogama, što se nama laicima čini doista suludom konstatacijom. Nakon te afere, Oscar je ipak sudjelovao u mnogim natjecanjima za ljude bez zdravstvenih pomagala. No jako mu je teško postaviti pitanje u tom smislu, jer izbjegava odgovor i smatra to uvredljivim. Čak se jednom digao s BBC-eva intervjua kad ga je novinar nazvao 'smetnjom' za olimpijski odbor.

Na crveni je tepih došla i Petra Kvitova, prošlogodišnja osvajačica Wimbledona. Valjda je jedina osoba koja je osvojila ovo prestižno natjecanje i otišla - spavati umjesto na zabavu. S druge je strane jedna teniska priča zabavljala sportski svijet prošle godine. Naime nekoliko je tenisača, vjerovali ili ne, razmišljalo o štrajku jer im sezona traje predugo.

Laureus je ove godine nekako podbacio s holivudskim zvijezdama A liste, te je stigao samo simpatični Luke Owen. On je glavni glumac komedije 'Idiocrasy' iliti u prijevodu 'Vladavina idiota'. Na samom početku autor apostrofira već poznatu činjenicu da u Americi više djece ima niži i manje obrazovan sloj društva. Zbog toga u budućnosti nastaje krajnja debilizacija društva pa primjerice Coca-Colom zalijevaju usjeve i čude se što ne rastu. Vlada kaos, glad, neznanje i nemoć da se stvari promijene jer pametnih ljudi više ni nema.

Cifra od 40 milijuna dolara koje je u ovih dvanaest godina postojanja uspio sakupiti Laureus se i ne čini tako velika jer je samo jedan od njihovih ambasadora, Novak Đoković, u prvih pet mjeseci 2011 zaradio 4,7 milijuna. No donacije su doista mnogoj djeci zauvijek promijenile život. I zato nema smisla razmišljati da je moglo i bolje.