Iako je prilično bolestan, HR Giger je došao na otvorenje bečke izložbe.

Hans Rudolf Giger, umjetnik koji je osmislio vizualni identitet Aliena i za to dobio Oscara, došao je otvoriti izložbu postavljenu u bečkom Kunsthausu.

Na pitanje novinara Red Carpeta, sjeti li se često svog djetinjstva, Giger je odgovorio: 'Zapravo da. Prije sam se često igrao s vlakovima. Time sam se iznimno bavio. Zanimali su me i stari dvorci i ruševine i iskopavanja. Naravno i mumije i egipatska umjetnost.'

Skromni i nimalo umjetnički nadareni roditelji bili su potpuno iznenađeni kada su shvatili u što im se gen spojio. Giger je u svojim radovima stvorio takozvani biomehanički stil u kojem su humanoidi isprepleteni sa robotom ili mašinom. Nadrealni svijet u Gigerovim djelima je potekao iz njegovih snova.

'Davno sam pročitao Freudovo Tumačenja snova. To što sam razumio sam prenio u svoje slike. Nešto čim bi se psihijatri mogli baviti, time sam to tumačenje snova ismijavao.' Na pitanje može li prepričati barem jedan san, Giger je za Red Carpet odgovorio: 'To su više manje snovi koje doista ne mogu ispričati. Mogu ih zapisati samo ako iz njih napravim skicu, crtež. To je uobičajeni način na koji to radim.'

Giger ima 71 godinu. Teško se kreće, i saznali smo da je bolestan. U umjetničkim krugovima pretpostavljaju da je obolio zbog materijala kojima se koristio prilikom stvaranja.

Izrazito je osjetljiv kao osoba te smo mi novinari zamoljeni da se s kamerama ne naguravamo oko njega prilikom obilaska izložbe. Jer ukoliko se osjeti ugroženim, zablokira i ne može progovoriti ni riječ. Naime, sam ističe da se ne zna i ne može izražavati riječima. Ali kada dobiješ Oskara za izgled Aliena, to baca svjetlo reflektora na tebe, htio ne htio. Ne propustite pogledati video prilog Red Carpeta.